Banjaluka

NAJBOLJI RAD STIGAO IZ BEOGRADA Izabrano idejno rješenje budućeg kongresnog centra u Banjaluci

Arhitektonski tim iz Beograda pobjednik je međunarodnog konkursa za idejno rješenje buduće multifunkcionalne dvorane kongresnog centra, u konkurenciji od 110 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta.

NAJBOLJI RAD STIGAO IZ BEOGRADA Izabrano idejno rješenje budućeg kongresnog centra u Banjaluci
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Njima je pripala prva nagrada u vrijednosti od 30.000 evra, dok je drugu nagradu od 15.000 evra osvojio arhitektonski biro iz Zagreba. Treća nagrada je otišla arhitektama iz Beograda.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je “jedna mala Banjaluka” izazvala veliku pažnju širom svijeta, a u prilog tome govori činjenica da su prijedlozi stigli iz 38 zemalja.

– Komisija je zasjedala dva mjeseca i u tom periodu je izabrano najbolje rješenje – kazao je on.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je rekao da je ideja za realiziciju ovog projekta nastala prije dvije godine i da je izbor idejnog rješenja korak ka njenoj realizaciji.

– Banjaluci je potreban objekat koji će zadovoljiti potrebe kongresnog turizma, koncertna dvorana sa više od 1.000 mjesta, koja bi se mogli koristiti za muzičke nastupe, ali i za pozorišne predstave. Tu je prostor i za ugostiteljske sadržaje – naveo je on i napomenuo da je cilj da Banjaluka dobije novi simbol po kome će grad biti prepoznatljiv.

Komisija je zbog značajnog arhitektonskog dostignuća pohvalila i šest radova iz Španije, SAD, Japana, Indonezije i Crne Gore. Ti radovi nisu dobili novčane nagrade.