Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJBOLJI VOLONTERI SRPSKE Danijel Petrović: Samopouzdanje je najveći problem mladih (FOTO)

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potrebno je da mladi ustanu i krenu hrabro koračati kroz život, stvarajući prilike. Ne trebamo čekati da nas neko povuče za rukav, da nas pozove, moramo znati da prilike stvaramo mi sami.

Poruka je to mladog Danijela Petrovića, jednog od najboljih volontera Srpske, koji već 6 godina nesebično širi znanje i ljubav prema istinskim vrijednostima u svom okruženju. Ovaj 20-ogodišnjak bukvalno živi volonterizam, a za predan rad na tom polju lani mu je uručena i republička nagrada, što mu je, kaže, još jedna potvrda da se nalazi na pravom životnom putu.

Studira menadžment i istovremeno radi kao medicinski tehničar u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka, jednoj od najzahtjevnijih i najstresnijih u zdravstvenom sektoru.

Mnogima bi već ovoliki angažman bio dovoljan, međutim Danijel ne dozvoljava da ga brojne dnevne obaveze i ljubav prema medicini odvuku od još jedne istinske ljubavi – volontiranja, koje u njemu budi osjećaj zadovoljstva i kroz koje je spoznao svoje suštinsko „ja“.

Ključ uspjeha

Dobra organizacija je, ističe, ključ uspjeha u svemu, mada, u šali dodaje, ne bi se žalio kada bi dan trajao više od 24 sata.

– Volonterizmom sam se počeo baviti sa 14 godina kroz ekipu prve pomoći, kada sam postao državni šampion, a nakon toga i instruktor, gdje smo u dvije kategorije sa osnovnim školama i fakultetima osvojili najviša priznanja i sva prva mjesta na najvišim takmičenjima u BiH, te ostvarili plasman na evropsko takmičenje. Kroz volonterski angažman bio sam posvećen djeci i težio da stvorim jednu edukovanu generaciju koja će graditi bolju zajednicu za život svih nas. Radio sam i edukacije iz programa reproduktivnog zdravlja, borbe protiv vršnjačkog nasilja, borbe protiv trgovine ljudima, bio sam i asistent koordinatora jedne smjene u projektu socijalizacije djece iz RS u Bečićima za 120 mališana koji nisu imali djetinjstvo kao njihovi ostali vršnjaci, što je za mene zaista bilo posebno iskustvo – priča Danijel kako je sve počelo.

Kao jedan od uspjeha na koji je najponosniji izdvaja 70.000 prikupljenih potpisa za peticiju kojom traže potpunu implementaciju Zakona o rodnoj ravnopravnosti u BiH, sa željom da stvore „zajednicu jednakih mogućnosti za nju i njega“.

„Igre bez granica“

Trenutno, ovaj mladi čovjek koordinator je volontera u projektu „Igre bez granica“, sportsko-zabavnoj manifestaciji za djecu, koja putuje kroz gradove BiH, sa ciljem promocije zdravog života i važnosti bavljenja sportom od najranijeg uzrasta.

Danijel je i koordinator „Sajma za djecu i porodicu“, koji nas u aprilu očekuje u Banjaluci. Pri tome, saradnik je za prvu pomoć u sekciji Medicinskog fakulteta, gdje svakodnevno edukuje studente kako da pomognu drugima kada im je to najpotrebnije.

Brojni projekti već su iza njega, a brojne šanse ispred. Danijel smatra da je samopuzdanje naveći problem današnjice; ubijeđen je da se prilika za bolje sutra nalazi u nama samima. Trebamo je samo probuditi.

– Veliki problem mladih jeste pasivnost, što nemaju hrabrost da krenu odlučno u ostvarenje svojih ciljeva, a sve to je zbog manjka samopouzdanja. Upravo je najveća prednost volontiranja izgradnja ličnosti. Kao mali plašio sam se reći ideju najboljem drugu, a danas nemam problem da izađem pred masu ljudi i kažem šta mislim. Mi se sa samopouzdanjem ne rađamo, mladi ga moraju izgraditi radeći na sebi, jer to nam je karta za bolju budućnost. Samopouzdanje nije arogancija, ono predstavlja voljenje sebe sa svim vrlinama i manama. Moramo jačati te vrline i raditi na ispravljanju mana. Sve dok ne promijenimo način razmišljanja i mentalitet smatram da nam ne može biti bolje – vjeruje Petrović.

Rođendan

Volontiranje, dodaje on, pruža mnoga putovanja, upoznavanje drugih kultura, tradicija i običaja, kao i izuzetno važno neformalno obrazovanje koje nemamo priliku da steknemo ni na jednom fakultetu već samo u nevladinom sektoru.

Danijel poziva sve ljude da se iskreno okrenu volontiranju i spoznaju sve njegove pozitivne stvari, jer će tako pomoći ne samo drugima, nego i sebi.

– Trebamo da se posvetimo svemu onome što u nama može probuditi zadovoljstvo. Novac ne treba da nam bude osnovni motiv za obavljanje neke aktivnosti, dovoljno je da se osjećamo srećno i ispunjeno. Uputimo lijep osmijeh, lijep gest, biće i nama bolje, a kroz volonterizam ćemo osjetiti sve prednosti zašto je dobro biti dobar – iskrena je poruka ovog mladića koji upravo danas slavi 21. rođendan.

Naša redakcija želi mu puno sreće i uspjeha kroz život.

“Novac je trenutno zadovoljstvo”

– Nakon što mi je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS dalo priznanje za naj volontera, dobio sam još veću motivaciju da radim. Moj rad je ovdje prepoznat i podržan i zaista smatram da nas “sunce tuđeg neba neće grijati kao što nas ovo grije“. Možemo mi u inostranstvu da ostvarimo veća primanja, ali to je ono što će nas trenutno zadovoljiti. To nije stvarna svrha našeg života, koja će u nama probuditi osjećaj ispunjenosti. Nakon nekog vremena osjetićemo nezadovoljstvo samim sobom i poslije ćemo opet morati tragati za nečim boljim i većim – Danijelovo je viđenje današnjeg svijeta i života.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO