Svijet

NAJGORE TEK DOLAZI Merkel: Na ivici smo GUBITKA KONTROLE nad koronom

Kancelarka Angela Merkel upozorila je jutros da je Njemačka na ivici gubitka kontrole nad pandemijom korona virusa.

NAJGORE TEK DOLAZI Merkel: Na ivici smo GUBITKA KONTROLE nad koronom
FOTO: CHRISTIAN MARQUARDT/EPA

Zlokobne riječi izgovorila je jutros na užem sastanku s kolegama iz njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Rekla je da je situacija “prijeteća” i da je “svaki dan bitan”, javila je dopisnica Gardijana iz Berlina.

Na sastanku užeg vodstva stranke, čiji su detalji procurili u medije, kancelarka je upozorila da slijede jako, jako teški mjeseci i da je svaki dan važan u borbi protiv suzbijanja epidemije.

DW javlja kako je Merkelova za Bild izjavila kako “nema dobar osjećaj” šta nas još čeka.

– Tako to više ne može ići – izjavila je kancelarka.

Pročitajte još

U petak bi trebala održati sastanak s čelnicima 16 njemačkih pokrajina, gdje se očekuje da će biti usvojene nove mjere na nivou cijele države, restriktivnije od onih koje su trenutno na snazi.

Merkelova je ranije istakla da ljudi nisu nemoćni u pokušaju kontrole virusa i pozvala građane da smanje kontakte, jer je to bila najuvjerljivija mjera za borbu protiv kovida.

Jedno od najvećih žarišta u Njemačkoj je u Berlinu, čije vlasti su odlučile da će odustati od praćenja kontakata zaraženih zbog  manjka resursa. Umjesto toga, oboljeli će preuzeti odgovornost na sebe i otići u izolaciju dobrovoljno, te kontaktirati ljude s kojima su bili u kontaktu.

Zdravstvene vlasti će se fokusirati na ranjive grupe, uključujući medicinsko osoblje, bolničke pacijente i domove za starije i nemoćne, te na beskućnike.

Berlin ima više od 100 slučajeva na 100.000 stanovnika već nekoliko dana, dvostruko više od kritičnih 50 na 100.000 stanovnika, javlja Hina.