Svijet

ZARAZA BJESNI U NJEMAČKOJ U Bavarskoj strogi karantin, zatvaraju se škole i vrtići

Stanovnici Bavarske, zbog velikog broja zaraženih u toj oblasti, od sutra mogu da izlaze iz svojih domova samo zbog opravdanih razloga, a škole i vrtići biće zatvoreni na dvije sedmice, saopštili su zvaničnici.

ZARAZA BJESNI U NJEMAČKOJ U Bavarskoj strogi karantin, zatvaraju se škole i vrtići
FOTO: NENAD PAVLOVIĆ/RAS SRBIJA

Strogi karantin za stanovnike oblasti Rotal-In u kojoj živi 120.000 ljudi, je drugi po redu karantin u Bavarskoj, nakon Berhtesgadenera u kojem je policijski čas proglašen od 20. oktobra.

Zvaničnici Rotal-Ina saopštili su da su odluku o policijskom času riješili da uvedu zbog naglog skoka broja zaraženih koji je veći od 200 na 100.000 stanovnika.

U Njemačkoj je danas zabilježeno skoro 2.000 novooboljelih i šest smrtnih slučajeva. Ukupno je zaraženo 439.577 ljudi, a preminulo je 10.144.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da želi da izbjegne drugi potpuni karantin za cijelu zemlju koji bi dodatno ugrozio oporavak njemačke ekonomije i apelovala na građane da smanje fizičke kontakte i putovanja svedu na minimum.

Epidemiološka situacija u Njemačkoj ipak je manje ozbiljna nego u nekim drugim velikim evropskim zemljama, kao što su to, na primjer, Velika Britanija, Francuska, Španija. Francuska, koja je uvela policijksi čas u svim većim gradovima, u nedjelju je zabilježila više od 52.000 oboljelih za 24 sata.