Svijet

"Najgori slučaj kod djeteta od početka pandemije" Djevojčica (12) počela da kašlje, šest dana kasnije je UMRLA

Dvanaestogodišnja djevojčica umrla je od komplikacija povezanih sa kovidom svega nekoliko dana nakon što ju je zahvatio “blagi kašalj”.

"Najgori slučaj kod djeteta od početka pandemije" Djevojčica (12) počela da kašlje, šest dana kasnije je UMRLA
FOTO: CORPUS CHRISTI RC PRIMARY SCHOOL / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Fabijana Zopeli imala je rijedak sindrom niskog rasta, Peletijer-Lejsti sindrom, koji se smatra posljedicom genetske mutacije, ali je uprkos tome bila “generalno zdravo” dijete, a njeni učitelji su rekli da je bila “sjajna i popularna” u školi.

Ali, za manje od nedelju dana djevojčica je umrla, nakon što je ispoljila simptome “blagog kašlja” početkom juna prošle godine, prenio je “Miror”. Jedan ljekar opisao je njeno stanje kao najgori slučaj koji je vidio kod djeteta tokom čitave pandemije.

Pročitajte još

Dvodnevno saslušanje na sudu u Ročdejlu u vezi smrti devojčice počelo je u ponedjeljak.

Fabijana, iz Oldama u širem području Mančestera u Engleskoj, zadobila je blaži kašalj 1. juna, a njena majka je dva dana kasnije pozvala ljekare, nakon što je djevojčica razvila osip i počela da povraća. Odvezli su je u bolnicu isto veče, a njeno disanje se brzo pogoršalo. Ljekari su smatrali da pati od infekcije u grudima, ali njihovi najgori strahovi ostvarili su se kad je učenica testirana pozitivno na korona virus 5. juna.

Fabijana je stavljena na aparat za kiseonik po dolasku u bolnicu 3. juna, ali kako se njeno stanje pogoršavalo stavili su je na respirator. Kad je postalo očigledno da to ne funkcioniše, odlučeno je da je prebace u Dječju bolnicu u Mančesteru nakon pozitivnog rezultata na kovid.

Ponovo su je stavili na respirator na intenzivnom odeljenju 6. juna. Ljekari su rekli da joj je temperature bila 40 stepeni i da je njen nivo kiseonika postajao “sve teži za održavanje”. Medicinska sestra je rekla sudu da je Fabijana izgledala “blijedo i umorno”. Do 6.00 sati uveče Fabijanino disanje je bilo ubrzano – 90 puta u minuti. Ljekari su se složili da je prebace u Dječju bolnicu u Liverpulu i smeste na mašinu ECMO (Ekstrakorporalna membranska oksigenacija).

Tretman bi joj pružio podršku radu srca i respiratornom sistemu, ali dok su je prevozili iz bolnice na mobilnom respiratoru 7. juna, došlo je do zastoja srca. Uprkos pokušajima ljekara da je spasu, Fabijana je umrla.

Njena majka rekla je da je Fabijana uživala u muzici i da je uvijek pomagala drugima, posebno mlađoj djeci. “Miror” navodi da je Fabijana došla u Britaniju sa porodicom iz Italije u martu 2015. Tokom pandemije je bila kući. Njena majka je rekla da niko u porodici nije obolio od kovida niti su imali bilo kakve simptome.

Na saslušanju je rečeno da je bilo odlaganja u primanju rezultata njenog PCR testa, koji je poslat tek u 9.30 uveče 5. juna, dva dana nakon uzimanja brisa. Majka je saznala za rezultate 12 sati kasnije, međutim sud je zaključio da to odlaganje nije uticalo kobno na njen tretman.

Majka je pitala zašto je nisu ranije prebacili u Dečju bolnicu u Liverpulu, dok su lekari istakli da je dijete tada bilo u veoma nestabilnom stanju.

– Ovo je veoma neobičan slučaj kod djeteta. Možemo samo da pretpostavimo da je dobila kovid negdje u zajednici – istakao je pedijatrijski konsultant Prakaš Kamat.

– Tada se malo znalo o kovidu i što se tiče odraslih, a još više djece. Nikad nismo vidjeli da dijete pati od komplikacija izazvanih kovidom kao Fabijana… Vjerovali smo da će se oporaviti. Nisam vidio da je ijedno dijete prebačeno na intenzivnu njegu u posljednjih 18 mjeseci – istakao je.

Sumirajući istragu, sud je zaključio da je Fabijana umrla od prirodnih uzroka, usled multisistemskog upalnog sindroma i teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) uzrokovanog korona virusom. Njeno prethodno stanje, redak sindrom niskog rasta, možda je doprinelo smrti, ali nije bilo njen uzrok, pišu britanski mediji.

Prihvati notifikacije