Banjaluka

"Najgrublje i najgnusnije falsifikovanje dokumenata" Stanivuković poručuje da kiseonik koji nije prošao kontrole sve može skupo da košta

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković oglasio se i na Fejsbuku nakon što je danas rekao da se u UKC RS isporučuje kiseonik koji nije prošao kontrole, a da je taj posao povjeren firmi koja ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, ne i medicinskog kiseonika, nakon čega su usljedile reakcije mnogih.

"Najgrublje i najgnusnije falsifikovanje dokumenata" Stanivuković poručuje da kiseonik koji nije prošao kontrole sve može skupo da košta
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Prvi čovjek grada objavio je da su samo dvije moguće istine.

– Prva je da su uvozili tehnički – industrijaki gas koji je kao takav išao na Klinički centar, pacijentima, što predstavlja zločin protiv čovječnosti. Druga je da su neovlašteno uvozili medicinski gas bez licenci, atesta i kontrole, a knjižili ga kao tehnički – industrijski gas. Ovo predstavlja najgrublje i najgnusnije falsifikovanje dokumenata, zloupotrebu položaja i nesvjestan rad u službi, što nas može skupo koštati, prije svega ljudskih života, jer kiseonik nije prošao apsolutno niti jednu provjeru – navodi Stanivuković u svojoj objavi.

❗АГЕНЦИЈА ЗА ЛИЈЕКОВЕ ПОТВРДИЛА НАШЕ ТВРДЊЕ – фирма ТГТ Техногас никада НИЈЕ УВОЗИЛА медицински кисеоник, јер за то није…

Posted by Драшко Станивуковић – Draško Stanivuković on Friday, September 24, 2021

Ponovio je da promet tog kiseonika samo ove godine, iznosio 1.350.000KM, a ugovor je zaključen na dva miliona. Nakon što je Stanivuković o ovome govorio danas ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da odgovorno tvrdi da je kiseonik ispravan i da je isti kao i u ostatku Evrope. Istakao je da Stanivuković plaši pacijente i širi paniku, te da su ovakve optužbe su za tužbu.

Na upit Srpskainfo, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su rekli da u njihovim službenim evidencijama nema podataka da je firma “TGT Tehnogas” uvezla medicinski kiseonik prošle godine.

Pročitajte još

Direktor preduzeća “TGT tehnogas” iz Laktaša Stanislav Čađo izjavio je da su notorna neistina i laž tvrdnje koje je gradonačelnik Banjaluke iznio o tobožnjoj ugroženost zdravlja pacijenata. -Kiseonik koji se proizvodi u postrojenjima za proizvodnju kiseonika je jasno određene čistoće koja apsolutno zadovoljava sve standarde njegove primjene, dakle i u medicini – rekao je Čađo u izjavi Srni.

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak je u razgovoru za Insajder.in istakao da firma “TGT Tehnogas” Laktaši nije registrovana za promet medicinskog kiseonika u BiH.

-Po mojim saznanjima i saznanjima Agencije, oni su registrovani za promet medicinskih sredstava. Za promet lijekova nisu. A medicinski kiseonik je lijek – naglasio je Zolak. Istakao je da je u ovom slučaju neophodno razlučiti dvije stvari.

-Jedno je kada je firma registrovana kao nosilac dozvole ili registracije nekog lijeka. To može da bude bilo koje pravno lice. Znači jedan čovjek ili firma može da pronađe neki lijek bilo gdje u svijetu, dobije potrebnu dokumentaciju, podnese Agenciji zahtjev za registraciju tog lijeka i on će ako ispunjava osnovne uslove dobiti registraciju lijeka i biće nosilac dozvole. U ovom slučaju nosilac dozvole za medicinski kiseonik jeste TGT Tehnogas, ali taj TGT Tehnogas nije registrovan za promet lijekova, samim tim i medicinskog kisika – poručio je Zolak.

Prihvati notifikacije