Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJMLAĐA ŽENA KOJE SE POPELA NA PLANINU SMRTI Jelena Simović iz Foče osvojila Elbrus na Kavkazu

Regioni
Autor:

Foto: Srna

Planinarka i alpisnistkinja iz Foče Jelena Simović popela se na najveći vrh Evrope, na planini Elbrus na Kavkazu, u Rusiji, koji se uzdiže 5.621 metar iznad mora.

Jelena je ovaj podvig izvela juče u 10.45 časova po lokalnom vremenu, kao član ekspedicije od 35 planinara iz BiH, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

Foto: Srna

U kratkom javljanju Srni nakon silaska sa vrha, dvadesetrogodišnja Jelena, poznata po nadimku “fočanska vučica” rekla je da je ponosna što je postala najmlađa žena iz BiH koja je uspjela da se popne na “planinu smrti”.

– Elbrus nosi naziv planina smrti zbog temepratura koje se ljeti spuštaju ispod minus 30 stepeni Celzijusa. Bilo je naporno, ustajanje u ponoć, hodanje po jakom vjetru i nevremenu. Ipak, jutro je obećavalo, tako da nas je sunce ispratilo sa planine, iako smo prethodno šest dana u šatorima čekali lijepo vrijeme. Zadovoljna sam i ponosna na sebe. Tijelo funkcioniše drugačije iznad 5.000 metara nadmorske visine, ali hvala Bogu nisam imala problema sa visinom – ispričala je Jelena.

Foto: Srna

Ekspedicija se trenutno nalazi u gradu Terskol u podnožju Elbrusa, a Jelena kaže da se bori sa opekotinama i otvorenim ranama od sunca.

Foto: Srna

Povratak kući predviđen je u utorak, 24. jula.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO