Društvo

"Najmlađi zavisnik ima 7 godina" U BiH ima 50.000 patoloških kockara, a kladionice pored škola CVJETAJU

U Bosni i Hercegovini zabilježeno je najmanje 50.000 patoloških kockara, među njima značajan je broj maloljetnika.

klađenje ilustracija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Mali je broj onih građana koji barem jednom nisu odigrali tiket ili zavrtili automat, pokazala su brojna istraživanja koja su rađena na temu ovisnosti o kockanju, piše N1.

Povećana potražnja, rezultirala je daleko većom ponudom, pa su kladionice nicale svuda, a ni škole nisu bile pošteđene.

Stručnjaci napominju da je iz začaranog kruga klađenja gotovo nemoguće izaći. Gubitak kontrole nad kockom, rezultira najčešće potpunim materijalnim gubitkom, ali i porodičnim.

– Ima doista slučajeve nevjerojatno teških u kojima su kockari prokockali ne samo svoju imovinu, nego oni krijući svoj problem, nažalost često uvuku u to porodicu. Oni izvaraju jako puno ljudi i uvuku druge članove porodice prijatelje, kolege, ima puno slučajeva u kojima te osobe postanu žrtve patoloških kockara, jer su patološki kockari istovremeno i patološki lažovi – naveo je Marko Romić, voditelj Kluba liječenih ovisnika o kockanju za N1.

Iako su podaci alarmantni, o ovoj temi se jako malo govorilo, dok prije dva dana gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije izašao u javnost sa idejom da se zabrani ili destumiliše rad kladionicama koje su nalaze u blizini škola.

Kako je istakako juče na pres konferenciji reklame kladionica nisu slučajno napravljene da blješte, a još se nalaze u blizini obrazovnih ustanova.

– Zabranićemo rad kockarnicama i kladionicama u krugu 500 metara od škola – poručio je Stanivuković te je objasnio u kojem pravcu će ići ta borba.

Pročitajte još

– Grad Banjaluka odlučno ulazi u ovu borbu. Na Skupštini Grada donijećemo preporuke, a istovremeno predložiti Narodnoj skupštini izmjenu zakona koji će kockarnicama zabraniti rad u blizini škola na teritoriji cijele Republike Srpske. Banjaluka kao najveći grad biće začetnik ove ideje – navodi on, a dok se čeka zakon pripremljena je jasna mjera.

– Dok se ovaj zakon na usvoji, kockarnice koje se trenutno nalaze u blizni škola plaćaće ogromne takse u iznosu od 25.000 KM po poslovnici. Država, grad, roditelji ali i čitav sistem mora da se uključi u rješavanju ovog problema, a kocka djeci ne smije biti na dohvat ruke. Najmlađi zavisnik od kocke na ovim prostorima ima sedam godina – naveo je Stanivuković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu