Društvo

NAJNOVIJI KORONA PRESJEK U Srbiji manje zaraženih, a više preminulih nego juče

U posljednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 34.817 osoba, od kojih je pozitivno njih 16.403 , dok je, nažalost, 30 osoba preminulo.

NAJNOVIJI KORONA PRESJEK U Srbiji manje zaraženih, a više preminulih nego juče
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Podsjetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 36.830 osoba, od kojih je pozitivno bilo njih 17.105, dok je, nažalost, 29 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 117 osoba. Hospitalizovano je 2.694 osoba.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović izjavila je za RTS da je registrovan prvi slučaj flurone u Srbiji, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i koronavirusa kod jedne osobe, prenosi Blic.

– Jako se teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije. Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju – navela je Jovanovićeva.

Istakla je da će se flurona ponavljati, te da Institut Torlak prvi put u ovoj godini na uzorcima koji se dostavljaju utvrđuje prisustvo i jednog i drugog virusa.

Dr Snežana Jovanović, rukovodilac “Vatrenog oka”, navela je da sada u Srbiji dominira omikron soj.

– Prema podacima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u decembru je dominirao delta soj, a nakon Nove godine je bilo 80 procenata delte, 20 procenata omikrona, a sredinom januara 2022. se obrnula situacija – 80 procenata je omikron, a 20 procenata delta – navodi Jovanovićeva za RTS.

Ističe da ne treba zaboraviti da i u ovom periodu nema samo omikrona nego i delte koja, kako kaže, daje ponekad i teže kliničke slike.

Prihvati notifikacije