Biznis

NAJNOVIJI PODACI Cijena zlata dostigla istorijski MAKSIMUM

Cijena zlata je danas na svjetskim berzama porasla na novi istorijski maksimum od 2.365,39 dolara za uncu, što znači da je njegova cijena od početka godine porasla za 14 odsto.

zlato
FOTO: TOP 5 ZANIMLJIVOSTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Zlato se tradicionalno posmatra kao sigurno utočište za kapital u teškim vremenima i kao zaštita od inflacije, prenosi Gardijan.

Analitičari navode da su cijene zlata skočile zbog geopolitičkih tenzija i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku koji je podstakli neke trgovce da ulože novac u zlatne poluge.

Neke centralne banke takođe povećavaju svoje zlatne rezerve, a kineska centralna banka je u martu već 17. mjesec zaredom kupila zlato da bi povećala svoje zalihe.

– Ako je zlato dobro za centralne banke, onda je dobro i za vas – smatra kolumnistinja Blumberga Merin Somerset Veb koja je time pozvala i manje ulagače da takođe investiraju u zlato.

Pročitajte još

Tržišni analitičar kompanije Siti Indeks i potala Forex.com, Fazad Razakvada, je naveo da istovremeno raste i cijena srebra zbog pozitivnijih podataka koje stižu iz kineskog industrijskog sektora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu