Društvo

NAJRIZIČNIJA ZANIMANJA Za sedam mjeseci u Srpskoj poginula četiri radnika

Na svom radnom mjestu u Srpskoj su, od januara do kraja jula ove godine, smrtno stradala četiri zaposlena, a poginuli su jedan građevinar, dva radnika u šumarstvu i drvnoj industriji, te jedan u rudarstvu.

NAJRIZIČNIJA ZANIMANJA Za sedam mjeseci u Srpskoj poginula četiri radnika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U ovom periodu, 42 radnika pretrpjela su teže povrede na radu, kojih je najviše zabilježeno u šumarstvu i drvnoj industriji 15 i u građevinarstvu – deset. Jedan radnik je zadobio teške povrede u elektroprivredi, a njih 16 u ostalim djelatnostima, podaci su Inspektorata RS.

Posljednja pogibija na radnom mjestu ove godine desila se 24. jula, kada je G.V. (53) iz Banjaluke smrtno stradao nakon pada sa objekta u izgradnji. Nesretni radnik je, kako su potvrdile njegove radne kolege, pao sa visine od 15 metara, a preminuo je odmah nakon pada s krova zgrade.

Kontinuitet

U poređenju sa istim periodom lani, od početka januara do kraja jula 2020, broj teško povrijeđenih radnika u građevinarstvu veći je za četiri, a u šumarstvu i drvnoj industriji za tri. Za sedam mjeseci lani, teško je povrijeđeno 56 zaposlenih, dok je smrtno stradalo ukupno šest radnika. 

Pročitajte još

U Inspektoratu RS naglašavaju da se, među najrizičnijim djelatnostima, i dalje izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija.

–  U ovim djelatnostima, posmatrano po godinama, postoji kontinuitet nastanka povreda na radu – kaže za Srpskainfo načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću u Inspektoratu RS Dušanka Makivić.

Odgovornost

Naglašava da u primjeni mjera bezbjednosti i zdravlja na radu odgovornost imaju i poslodavci i radnici.

– Poslodavci su obavezni da organizacijom i sprovođenjem mjera zaštite na radu osiguraju uslove za bezbjedan rad. Radnici svoj doprinos unapređenju bezbjednosti i zdravlja na radu daju postupajući u skladu s propisanim pravilima zaštite na radu, izvodeći radne zadatke na pravilan način i koristeći odgovarajuću zaštitnu opremu. Apelujemo na poslodavce i radnike da zajedničkim angažovanjem doprinesu razvijanju svijesti o značaju bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu – poručuje Makivićeva.

Pročitajte još

Sindikat

Iz Sindikata građevinarstva RS više puta su naglasili da je Zakon o zaštiti na radu dobar, ali da je problem u tome što se on ne sprovodi, te da inspekcije moraju da rade više i rigoroznije.

–  Objekti i radnici moraju da budu obezbijeđeni kako treba, poslodavci da poštuju zakon, a radnici obavezno da reaguju ako uoče nepravilnosti. Jasno je da su radnici dosta ograničeni, jer im posao treba, pa neće da se bune – naglasili su iz ovog sindikata.

Republička inspekcija rada je za šest mjeseci 2020. u oblasti zaštite na radu obavila 637 kontrola, od čega su u 243 slučaja utvrđene nepravilnosti. S ciljem otklanjanja utvrđenih propusta subjektima je izrečeno 190 upravnih mjera, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata 42 naloga u vrijednosti od 76.900 KM. Nadležnom sudu je podneseno osam prijava.

Lani 11 poginulih

Lani se u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo devet smrtnih povreda na radu, od čega četiri u građevinarstvu, po jedna u elektroprivredi, tekstilnoj industriji i šumarstvu i drvnoj industriji, te dvije u ostalim djelatnostima.

U oblasti nadzora tehničke inspekcije u sektoru rudarstva dogodile su se dvije povrede sa smrtnim ishodom.

Zabilježena je i ukupno 91 teža povreda na radu, od čega 19 u šumarstvu, 12 u građevinarstvu, pet u elektroprivredi, po jedna u hemijskoj i tekstilnoj industriji, 52 u ostalim djelatnostima, te jedna u oblasti rudarstva.