Svijet

NAJSNAŽNIJI URAGAN IKADA Dorijan razorio Bahame, nosi sve pred sobom (VIDEO)

Uragan Dorijan, praćen vjetrom koji je dostizao brzinu od skoro 300 kilometara na sat, pogodio je sjeverne dijelove Bahama, pričinivši veliku štetu.

NAJSNAŽNIJI URAGAN IKADA Dorijan razorio Bahame, nosi sve pred sobom (VIDEO)
FOTO: TANJUG/AP

Američki nacionalni centar za uragane upozorio je stanovnike Bahama da ne izlaze iz kuća jer se očekuje udar koji bi nivo vode mogao da podigne do sedam metara.

Uragan je skidao krovove sa kuća, prevrtao automobile, pričinjena je velika šteta infrastrukturi, nestalo je vode i struje, ali za sada nema izvještaja o povrijeđenima ili žrtvama, prenio je sinoć AP.

Dorijan, koji je prerastao u kategoriju pet, što znači da može da izazove katastrofalne nivoe razaranja, najjači je uragan koji je pogodio Bahame u novijoj istoriji.

Hoteli su zatvoreni, a na stotine ljudi se već smjestilo u škole, crkve i druga skloništa.

Američki Nacionalni centar za uragane navodi da je ovo najsnažniji uragan koji je ikada pogodio Bahame, kao i da su na ostrvima Abako “katastrofalni uslovi”.

Premijer Bahama Hubert Minis je upozorio da oni koji se ne evakuišu “dovode sebe u izuzetnu opasnost” i mogu očekivati “katastrofalne posljedice”.

Centar oluje je oko 295 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi. Na Floridi je na snazi vanredno stanje zbog uragana.

Iako meteorolozi u svojim prethodnim prognozama nisu najavljivali da će oluja narasti do pete kategorije, poručuju da je “snaga ovog uragana naprosto eksplodirala”.