Banjaluka

Najstarije penjalište u kanjonu Suturlije mamac za avanturiste iz Njemačke i Austrije

U parku prirode Suturlija nalazi se najstarije penjalište na teritoriji grada Banjaluke i predstavlja svojevrsnu turističko – avanturističku destinaciju, napomenuo je predsjednik Penjačkog kluba “Extreme” Igor Vukić,  koji je sa predsjednikom Skupštine grada Zoranom Talićem danas obišao Suturliju.

Najstarije penjalište u kanjonu Suturlije mamac za avanturiste iz Njemačke i Austrije
FOTO: GRAD BANJALUKA

Razgovarali su o onom što bi trebalo da se uradi da taj lokalitet još više približe građanima i turistima s obzirom na to da je popularnost penjačkog sporta i avanturističkog turizma u porastu zadnjih desetak godina.

Na ovom lokalitetu opremljeni su prvi smjerovi za penjanje i na neki način predstavlja gradsko penjalište. Lako je pristupačno i dosta je posjećeno u posljednje vrijeme jer smo ga uvrstili na Evropsku penjačku mapu. Ovo je jedno od ljepih penjališta zbog samog ambijenta i blizine rječice Suturlije, tako da smo već imali brojne goste iz Njemačke, Austrije i drugih evropskih država – rekao je Vukić.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

U prilog tome govori i penjački festivali koji se organizuju uz podršku grada na teritoriji Banjaluke, rekao je predsjednik gradskog parlamenta, Zoran Talić.

Dodaje, u narednom period razgovaraće i sa ostalim penjačkim klubovima medju kojima je i penjački klub Solo.

– Želimo da čujemo što više različitih mišljenja i ideja, kako bi što bolje obogatili turističku ponudu parka prirode Suturlija. Ovo je zaista jedna prava mala oaza našeg grada i ima ogroman potencijal da je pretvorimo u destinaciju kakvu zaslužuje, a to je sportsko-rekreativna-turistička destinacija za sve zaljubljenike prirode. Zahvalan sam penjačima na idejama i prijedlozima, i takođe još jednom pozivam sve zainteresovane koji mogu dati prijedlog i sugestije da se uključe u dijalog da ovaj lokalitet što bolje uredimo za sve nas – rekao je Talić.