Društvo

"Najveće ljudsko pravo je oduzeto onima koji su noćas umrli" Dr Janković oštro o kovid propusnicama

Najveće ljudsko pravo je uskraćeno ljudima koji su noćas umrli u Batajnici, Kruševcu, a to je pravo za život. Nisam stručnjak za Ustavno pravo. Sada je kasno da se uradi bilo šta, rekao je dr Radmilo Janković, koordinartor kovid bolnica na jugu zemlje i zamenik direktira KC Niš dgovarajući na pitanje u vezi sa kovid propusnicama i ugrožavanju ljudiskih prava.

"Najveće ljudsko pravo je oduzeto onima koji su noćas umrli" Dr Janković oštro o kovid propusnicama
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA

Podsjeća da se svuda u okruženju komplikuje situacija, da će danas broj zaraženih u Srbiji biti veći nego juče i da je cijelu situaciju sada teško iskontrolisati, te da slijedi veliki pritisak na zdravstveni sistem.

Komentarišući odluku Kriznog štaba da školska godina počne regularno on je rekao ne vjeruje da uz ovakvu epidemiološku situaciju školska godina može dugo da “ide normalnim tempom”, da će se povećavati broj zaraženih, a među njima će biti i djece.

Kovid bolnice se ubrzano pune, a tokom noći u kovid bolnici u Kruševcu bilo je 44 prijema, kaže dr Janković i dodaje da se tokom dana očekuje veći broj prijema.

On je za Evronjuz Srbija rekao da je kovod bolnica u Kruševcu već na polovini kapaciteta i da do kraja nedjelje neće biti praznih postelja.

– Već su neke bolnice na jugu u kovid režimu – Ćuprija, Jagodina, Vranje. Vjerovatno će sve ostale već od ponedjeljka, uključujući i dio kapaciteta KC Niš. Broj zaraženih je veliki, sada ćemo vidjeti gdje će se brojke zaustaviti – naveo je Janković, prenosi Blic.

Kaže da se u Kruševcu liječe kovid pacijenti iz centralne i južne Srbije, da su uglavnom teškog opšteg stanja, 25 je u jedinici intenzivne njege. Dominiraju stariji pacijenti, jer kod njih brzo dolazi do pogoršanja stanja.

– Mlađi nevakcinisani, sada zaražavaju one koji su slabijeg imuniteta i one koji su vakcinisani prije osam, devet mjeseci – navodi on.

Prihvati notifikacije