Biznis

Za dva mjeseca u RS prikupljeno 389 miliona KM javnih prihoda

Poreska uprava RS Srpske je u prva dva mjeseca ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 389,1 milion KM, što je za 11 miliona KM ili tri odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Za dva mjeseca u RS prikupljeno 389 miliona KM javnih prihoda
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Od tog iznosa, samo u februaru ove godine prikupljeno je 214 miliona maraka, što je za 10,4 miliona KM ili pet odsto više.

Najveći rast naplate kod direktnih poreza ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 23,4 miliona maraka, što je za 4,4, miliona KM ili 23 odsto više nego u februaru prošle godine.

-Kada su u pitanju doprinosi, iako je od početka godine zbirna stopa doprinosa smanjena sa 33 odsto na 32,8 odsto, naplata je u februaru značajno povećana i iznosila je 135,7 miliona maraka, što je za 7,8 miliona KM ili šest odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Za Fond PIO naplaćeno je 77,9 miliona maraka ili sedam odsto više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 48,5 miliona maraka što je za sedam odsto više u odnosu na uporedni period. Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom. Naplata direktnih poreza u februaru ove godine iznosila je 41,04 milion maraka, što je za gotovo tri miliona maraka ili osam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine – saopštili su iz ove uprave.