Magazin

NAJVEĆI RODITELJSKI GRIJEH Zbog njega djeca stradaju, osjećaju se nesigurno i bezvrijedno

Roditelji za svoje dijete uvijek žele samo najbolje. Trudeći se da ih izvedu na pravi put drže se određenih principa misleći da je to korisno i dobro za dijete.

djeca sa ocem
FOTO: RINGIER

Međutim, rijetko se zapitaju šta je to što njihovo dijete želi.

Već kada postanu svjesna okoline, djeca zapažaju razne stvari, posebno što živimo u konkurentskom društvu.

Pročitajte još

Nerijetko se desi da sami porede svoj izgled ili status porodice, ocjene u školi i sl. A tu stupaju na scenu roditelji koji misle da će time što svoje dijete upoređuju sa drugima i na račun toga mu govori razne opaske probuditi želju da budu bolji – nisu ni svjesni koliko griješe!

Skoro uvijek takav stav izaziva negativne uticaje koji sprečavaju da mališani izrastu u samosvjesne, zrele i uspješne ljude.

Inferiornost

Ako stalno svom djetetu govorite da se ugleda na nekog ko je vještiji u nekim stvarima od njega, počeće da se osjeća bezvrijedno.

I sam će o sebi stvoriti sliku da nije dovoljno sposoban da nešto uradi, pa će sve svoje talente i interesovanja ugušiti u sebi.

Umjesto da se razvija u tinejdžera koji je svjestan svojih vrijednosti i mogućnosti, postaće inferiorna osoba i smatraće da su svi drugi bolji od njega.

Uništavate dječije samopouzdanje

Djeca kritike mame i tate shvataju vrlo lično. Mogu pomisliti da s njima nešto nije u redu, naročito ako ih se stalno podsjećaju da nisu dovoljno dobra u odnosu na drugu djecu.

Neraspoloženje i gubitak motivacije

Kod mališana se može vidjeti da se osjećaju umorno, iscrpljeno, tjeskobno, i to sve zbog emocija koje bude u njima upoređivanja sa drugima. Srozava se motivacija da bilo šta urade i ni u čemu ne pronalaze zadovoljstvo. A nivo stresa samo raste, jer žele da ispune vaša očekivanja.

Osjećaj nepoželjnosti

Najlošije za pravilan razvoj djeteta je odvojiti ga od svoje autentičnosti i tjerati ga da bude ona verzija sebe koja se sviđa roditeljima, jer oni na taj način „liječe komplekse“ ili kroz svoje nasljednike žele da ostvare sve što oni nisu uspjeli.

Odbacivanje u tako nježnim godinama, koje možda i nesvjesno radite, vrlo je problematično za mentalno zdravlje mališana. Dobro zapamtite, tako vaspitavana osoba nikada neće moći da bude srećna, piše Krstarica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu