Svijet

NAKON ČETIRI NOĆI PREGOVORA Lideri EU se dogovorili o paketu pomoći vrijednom 1.82 BILIONA DOLARA

Lideri Evropske unije su u Briselu danas postigli dogovor o ogromnog finansijskom paketa za oporavak od korona virusa nakon četvrte noći pregovora.

NAKON ČETIRI NOĆI PREGOVORA Lideri EU se dogovorili o paketu pomoći vrijednom 1.82 BILIONA DOLARA
FOTO: FELIPE TRUEBAEPA

Evropski blok od 27 članova će otvoriti paket u iznosu od 1.82 biliona dolara kako bi se izborili sa negativnim uticajem pandemije na ekonomiju, od čega je 750 milijardi dolara bespovratnih sredstava i zajmova.

Sada kada je dogovor postignut ovaj sporazum će morati da prođe i kroz evropski parlament, a javnosti za sada nisu poznati detalji jutrošnjeg dogovora, piše Klix.

U razgovorima koji su započeli u petak je došlo do raskola među liderima država EU i to između onih koje je koronavirus teško pogodio i onih “štedljivih” koji su zabrinuti zbog troškova, prenosi BBC.

Lideri Istočne Evrope su se protivili nekim uslovima, a zemlje južne Evrope su odbijale zahtjeve tzv. “štedljive četvorke” koju čine zapravo pet zemalja Nizozemska, Austrija, Finska, Švedska i Danska.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je poručio da je ovo “istorijski dan” dok je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se požalila pak zbog toga što je došlo do smanjenja budžeta sa “moderne politike” u istraživanju i inovacijama.

Ovaj samit je postao najduži EU sastanak još od 2000. godine kada je u Nici sastanak lidera trajao pet dana.