Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAKON DOMA NEMAJU KUDA Djeca bez roditeljskog staranja u Prijedoru trebaju sistemsku pomoć

Regioni
Autor:

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora uputiće apel Vladi Republike Srpske za donošenje sistemskog rješenja za pomoć nezbrinutoj djeci u osamostaljivanju nakon punoljetstva ili završenog redovnog školovanja, budući da tada gube pravo na socijalnu zaštitu, a najčešće nemaju ni zaposlenje, ni smještaj.

Isti apel Forum će uputiti i poslodavcima prijedorske regije, zaključeno je na današnjoj sjednici ovog tijela.

– Jedan od najvećih problema za tu djecu je samostalan život nakon što napune 18 ili 25 godina u slučaju da se do tada redovno školuju. Njih je relativno malo i rješavanje tog problema sigurno ne bi iziskivalo znatna sredstva – rekao je predsjedavajući Foruma Danko Rauš, koji je ujedno i predstavnik Centra za socijalni rad Prijedor.

On je naveo da je u 2017. godini u Prijedoru bilo svega dvoje djece, u prošloj i u ovoj po četvoro, a iduće će ih petoro izgubiti pravo na Dom za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” u Banjaluci.

– Grad Prijedor nema dva proširena socijalna prava koja neke lokalne zajednice imaju, a obuhvataju ovu djecu i olakšavaju im osamostaljivanje. To je pomoć koja je potrebna, možda, još godinu ili dvije i vjerujem da ne bi ugrozila budžet grada za tako mali broj djece – rekao je Rauš.

On je podsjetio da je prošle sedmice u Banjaluci održan sastanak nadležnih institucija o ovoj temi na kojem su date smjernice za izmjenu zakonodavnog okvira koje bi trebalo da budu upućene u parlamentarnu proceduru, među kojima i ta da ovoj djeci bude data prednost pri zapošljavnju.

– U naredna dva mjeseca mi ćemo održati sastanak sa poslodavcima regije Prijedor da vidimo da li se može naći posao za troje djece koja nisu zaposlena, a jedno jeste i o tome su mediji afirmativno izvijestili. Iako Centar za socijalni rad više nema obaveze prema toj djeci, mi i te kako osjećamo odgovornost prema njima – naveo je Rauš.

On je napomenuo da je u cijeloj Srpskoj prošle godine 24 djece napustilo sistem socijalne zaštite i da ih se samo sedam osamostalilo, od kojih pet djevojaka koje su se udale.

Na današnjoj sjednici Foruma predstavnici Centra za istraživanje GEA iz Banjaluke predstavili su nacrt izvještaja o rezultatima analize kapaciteta foruma za bezbjednost u Republici Srpskoj koju su sproveli po zahtjevu Međunarodne organizacije za migracije, obuhvativši, osim Prijedora, Foču, Zvornik i Banjaluku.

Od članova Foruma zatraženo je da na ovaj nacrt do kraja mjeseca dostave primjedbe, prijedloge i sugestije kako bi se na osnovu njih sačinio i prijedlog dokumenta.

Dosadašnjem predsjedavajućem Foruma Danku Raušu produžen je mandat za još jednu godinu, kao što je bila i dosadašnja praksa da se ovim tijelom predsjedava po dvije godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO