Hronika

Nakon hapšenja teroriste u Sarajevu: Advokat Ćatića tvrdi da je on radio U BIBLIOTECI u Siriji

Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za Adnana Ćatića Adu, za kojeg tvrdi da je bio pripadnik terorističke organizacije ISIL.

SIPA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je uhapšen prije tri dana u Sarajevu.

Adnan Ćatić se  iz Sirije prebacio u Tursku, a potom iz Turske u Sarajevo, gdje je uhapšen na aerodromu. Njega je uhapsila SIPA.

Otišao u džihad

Inače, kako je ranije objavljeno, Ćatić je otišao u džihad u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim tada su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić, javlja Avaz.

Ćatić je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči.

 – Osumnjičeni se tereti da je u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama “ISIL-a”, te je na području Bliskog Istoka proveo oko deset godina i jedan je od osumnjičenih sa najdužim boravkom na navedenom području – tvrde iz Tužilaštva.

Pročitajte još

Međutim, kako saznajemo, Ćatić se tokom ispitivanja branio šutnjom. On je u Sarajevo stigao redovnim letom, a uhapšen je tokom predaje putnog lista. Pasoš BiH nije imao, jer mu je navodno istekao.

Njegov advokat Senad Dupovac tvrdi da Ćatić, koji je iz mjesta Kaćuni kod Busovače, gdje mu živi porodica, nije terorista.

Prema njegovim riječima, Ćatić je u Siriji radio u školskoj biblioteci, a posljednje dvije godine,  proveo je u Turskoj radeći na građevini.

 – Valjda bi Turska imala informacije da je bio pripadnik ISIL-a. On je tamo radio dvije godine,  a u konzulatu BiH u Istanbulu je izvadio putni list, jer mu je istekao pasoš. Tužilaštvo tvrdi jedno, mi ćemo prezentirati dugo. Malo je i on pod emocijama. Nije mu ništa jasno – tvrdi Dupovac.

Inače, ročište Ćatiću, gdje će Sud odlučivati o pritvoru trebalo bi biti održano danas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu