Društvo

Nakon odluke Evropske agencije za lijekove: U Federaciji BiH se nastavlja imunizacija vakcinama AstraZeneka

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su da je donesena odluka o nastavku imunizacije vakcinama AstraZeneka.

Nakon odluke Evropske agencije za lijekove: U Federaciji BiH se nastavlja imunizacija vakcinama AstraZeneka
FOTO: YOUTUBE/KLIX

Nakon što je Komitet za bezbjednost Evropske agencije za lijekove na sjednici razmatrao informacije o prijavljenim slučajevima tromboembolije zabilježene u nekoliko zemalja Evropske Unije nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneka i nakon što je potvrdio da su benefiti cjepiva u borbi protiv COVID-19 (koja sama rezultira problemima zgrušavanja i može biti fatalna) višestruko veći od rizika od rijetkih nuspojava, Odbor za koordinaciju provođenja Plana imunizacije protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine donio je odluku o nastavku vakcinacije cjepivom AstraZeneca/COVISHIELD u Federaciji BiH – kazali su iz Zavoda, piše Avaz.

Napomenuli su da u Federaciji BiH do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primjene vakcina AstraZeneca/COVISHIELD.

 -Pandemija COVID-19 je globalna kriza sa razarajućim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posljedicama, Cjepiva protiv COVID-19 će doprinijeti zaštiti od oboljevanja, naročito zdravstvenih djelatnika i drugih ranjivih skupina – rekli su iz Zavoda.

Prihvati notifikacije