Kultura

Nakon svjetske premijere u Kanu: Film "Žene plaču" i pred sarajevskom publikom

Bugarski film “Žene plaču” dvije rediteljke Vesele Kazakove i Mine Mileve nalazi se u izboru Takmičarskog programa - Igrani film na 27. izdanju Sarajevo Film Festivala, u trajanju od 13. do 20. avgusta, čime je završena selekcija ovog programa od 10 igranih filmova, saopštila je direkcija festivala.

Nakon svjetske premijere u Kanu: Film "Žene plaču" i pred sarajevskom publikom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Film “Žene plaču” je svjetsku premijeru imao na nedavno održanom filmskom festivalu u Kanu, a same autorke su svoju karijeru započele na Sarajevo Film festivalu, razvijajući svoje projekte kroz industrijski segment “CineLink”.

Svojim prvim filmom “Mačka u zidu” tandem autorki je bio u konkurenciji za nagradu “Srce Sarajeva” 25. izdanja Festivala (2019).

Rediteljka Vesela Kazakova je poznata i po ulozi u filmu “Mila sa Marsa”, koji je 2004. godine osvojio Srce Sarajeva za najbolji film.

Takođe, ona igra i u novom filmu “Žene plaču”, dok je u glavnoj ulozi Maria Bakalova koja je ove godine postala prva bugarska glumica nominovana za nagrade Zlatni Globus, nagradu Izbora kritike, BAFTU i za nagradu Oskar, za nastavak hit filma “Borat” (2021).

Drama “Žene plaču” je drugi igrani film ovog rediteljskog ženskog tandema, koji će se ponovo naći u konkurenciju za nagrade festivala.

Takmičarski program – Igrani film je ovim naslovom kompletiran i u konkurenciji za nagrade je odabrano 10 igranih filmova po izboru selektorke Elme Tataragić.

Od toga u selekciji se nalazi 8 debitantskih, a dva ostvarenja su drugi igrani film njihovih autora.

Osam filmova su režirale žene, a dva muškarci na ovogodišnjoj filmskoj smotri.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 48 filmova.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 18 filmova će imati svetsku, 3 međunarodnu, 1 evropsku, 25 filmova regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Nagrade se dodeljuju za najbolji igrani film, najboljeg reditelja i rediteljku, najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Svjetske premijere će imati crnogorsko-srpski film “Elegija lovora” reditelja Dušana Kasalica, gdje glavnu ulogu ima Frano Lasić, i mađarska drama “Stvari vredne suza” Kristine Grosan.

Regionalne premijere predstavljaju ostalih osam naslova, među kojima je koprodukcija Gruzije i Ujedinjenog Kraljevstva – “Bebia, jedina čežnja moje duše” rediteljke Juje Dobračkos, kao i francusko-kosovska koprodukcija “Brdo na kojem riču lavice” Luane Bajrami.

U Takmičarskom programu je i srpski film “Kelti”, debitantski projekat Milice Tomović, koji je svjetsku premijeru imao nedavno na onlajn izdanju Filmskog festivala u Berlinu (Berlinale 2021).

Glavne uloge imaju – Dubravka Kovjanić, Katarina Dimić, Anja Ðorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Ðokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Stiže i grčko-francuska drama “Mjesec, 66 pitanja” Žaklin Lencu, “Murina” Antonete Alamat Kusijanović (Hrvatska, Brazil, SAD, Slovenija), “Tražeći Veneru” Norike Sefe sa Kosova, “Velika sloboda” Sebastijana Meisa (Austrija, Nemačka), kao i spomenuti bugarski film “Žene plaču”.

Prihvati notifikacije