Svijet

NAPETO U IRANU Jako prisustvo snaga bezbijednosti uoči prve godišnjice smrti Mahse Amini

Iranske snage bezbijednosti danas su, u iščekivanju nemira, pojačano raspoređene u Sakezu, rodnom gradu Mahse Amini, pošto je širom zemlje najavljeno obilježavanje prve godišnjice njene smrti u policijskom pritvoru.

Mahsa Amini
FOTO: RICCARDO ANTIMIANI/EPA

Amini (22) je preminula 16. septembra prošle godine nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja obaveznog kodeksa oblačenja Islamske Republike.

Smrt Aminijeve izazvala je višemjesečne proteste koji su prerasli u najveće demonstracije protiv iranskih vlasti poslednjih godina, prenosi londonski Gardijan.

U Sakezu, u zapadnoj iranskoj provinciji Kurdistan, aktivista za ljudska prava saopštio je britanskom listu da je primjetno “jako prisustvo snaga bezbijednosti”. Drugi aktivista je saopštio da je mali skup demonstranata uzvikivao antivladine parole prije nego što su se brzo razišli.

Sankcije uoči godišnjice smrti Mahse Amini

Prema navodima Gardijana, objave na društvenim mrežama svjedoče o raspoređivanju snaga bezbijednosti u nekoliko gradova, uglavnom unutar Kurdistana.

SAD i Britanija uvele su juče nove sankcije Iranu uoči godišnjice smrti Iranke Mahse Amini.

– Tragična i besmislena Mahsina smrt u pritvoru takozvane iranske ‘moralne policije’ izazvala je demonstracije širom Irana koje su naišle na neopisivo nasilje, masovna hapšenja, sistemske prekide interneta i cenzuru koju je uveo iranski režim – naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

Blinken je istakao da će SAD nastaviti da preduzimaju odgovarajuće mere, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, kako bi pozvali na odgovornost one koji guše ljudska prava Iranaca.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu