Banjaluka

NAPOKON Počela obnova puta Banjaluka-Toplice, radovi koštaju 1,1 milion maraka (FOTO)

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Putevi Republike Srpske" Davor Kostrešević rekao je danas da je ovo preduzeće uspjelo naći način i model finansiranja obnove magistralnog puta Banjaluka - Toplice, u dužini od 2,6 kilometara, a vrijednost radova je oko 1.100.000 KM.

NAPOKON Počela obnova puta Banjaluka-Toplice, radovi koštaju 1,1 milion maraka (FOTO)
FOTO: SRNA

Kostrešević, koji je prisustvovao početku radova, rekao je da se dionica, koja se proteže od Rudarske ulice do Srpskih Toplica, predstavljala veliki problem na ulazu u Banjaluku.

– Za grad to znači veliki napredak jer ovim pokrivamo sve ulaze koji bi bili na neki način obnovljeni i zadovoljavali sve ono što grad kao Banjaluka treba da ima – izjavio je Kostrešević novinarima.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

On je naveo da je u tehničkom smislu riječ većim dijelom o rehabilitaciji, odnosno uklanjanju gornjih slojeva asfaltnih dijelova i njihova zamjena u dva sloja.

Kostrešević je rekao da se na dijelovima mosta i u blizini ogromne deformacije i da će se ići na rekonstrukciju i zamjenu tamponskih slojeva dubine 30 do 40 centimetara, te dodavanje još jednog sloja.

– Širina će iznositio šest i po metara uz bankine koje bi iznosile pola metra sa svake strane, u proširenjima u krivinama ta širina će da bude i veća. Dužina je 2,6 kilometara, a rok izvođenja radova je stavljen kalendarski 90 dana, međutim mislim i očekujem da će sigurno izvođač radova Niskogradnja kao i na početku same dionice koja je nedavno otvorena, sve svoje ugovorne obaveze izvesti i prije – istakao je Kostrešević.

On je rekao da vrijednost radova iznosi oko 1.100.000 KM i u potpunosti ih finansira preduzeća “Putevi Republike Srpske” uz odobrenje i podršku Vlade Republike Srpske.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Početku radova je prisustvovao i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić koji je naveo da je riječ o još jednom u nizu projekata sa republičkog nivoa vlasti.

– Na tome smo izuzetno zahvalni, nastavljamo tu praksu koja traje duže godina, da Republika Srpska, Vlada Republike Srpske kao i Putevi Republike Srpske pomažu Banjaluci, to je jedna sasvim normalna i prirodna stvar- rekao je Ilić.

On je rekao da je ova saobraćajnica izuzetno prometna i ovom projektom će kvalitet infrastrukture biti na višem nivou.

– Veliki broj ljudi iz ovog pravca ulazi u Banjaluku i vrlo je važno da Banjaluka ostavi trag uređenog, srednjoevropskog grada kakav jeste – rekao je Ilić.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana u neposrednoj blizini otvoren most, te da je to jedan u nizu projekata u ovom dijelu grada koje treba uraditi i ovo je konkretan odgovor na takvo nešto.

– Ovo je saobraćajnica koja će u jednom momentu povezati novootvoreni most u Srpskim Toplicama sa Zapadnim tranzitom i na taj način dati potpuno novi izgled i jednostavnost saobraćaja u najvećem gradu Srpske – zaključio je Ilić.

Početku radova prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prihvati notifikacije