Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAPRAVIO PRVE KORAKE Darko Lazić poslije 47 DANA PROHODAO

Zabava
Autor:

Foto: RAS Srbija

Kako Blic saznaje, pjevač Darko Lazić juče je napravio prve korake uz pomoć fizioterapeuta, a počeo je da vježba u sali, gdje će ubuduće imati elektroterapije.

Iako je prije 47 dana doživio tešku saobraćajnu nesreću, pjevač je juče uz pomoć štaka i tima ljekara u banji u Mladenovcu prvi put uspio da napravi nekoliko koraka.

Naime, Darko je u prijepodnevnim časovima prevezen u salu u kojoj će ubuduće vježbati, a tamo je uspio da stane i potom i napravi nekoliko koraka. Ljekari su smatrali da su mu mišići dovoljno ojačali, te da je spreman na ovaj veliki korak, koji je do prije nekoliko dana bio nezamisliv.

– Darko je prvi put napravio nekoliko koraka uz pomoć dvije potpazušne štake sa dodirnim lažnim osloncem na operisanu nogu i to u kinezi-sali. Od danas je počeo da vježba u sali i tamo će ubuduće imati elektroterapiju – kaže za Blic odjeljenski ljekar, doktor Miloš Poleksić.

Budući da je Darko imao teške povrede, lažni oslonac na povrijeđenu nogu biće sprovođen sve do kraja decembra. Inače, dodirni ili lažni oslonac podrazumijeva da se tokom hoda uz pomoć štaka pacijent oslanja na zdravu nogu, a da povrijeđenom pravi pokrete recipročne pokretima druge noge, ali ne i da se oslanja na nju.

Lažni oslonac je bitna stavka u rehabilitaciji zbog održavanja pokreta hoda i aktiviranja mišića i cirkulacije.

– Zbog vrste ugrađene proteze, Darko neće smjeti, osim lažnog oslonca, da ima oslonac na operisanu nogu sve do 20. decembra. Potom će se uraditi RTG snimak i konsultovati nadležni ortoped radi daljeg povećanja oslonca na operisanu nogu – kaže ljekar.

Doktor je Darku prepisao i novu terapiju, a osim elektroterapije i kineziterapije koju je do sada imao, Darko će svakog dana imati i radnu terapiju. Inače, kako dalje saznajemo, od petka je sa pjevačem u rad uključen i logoped. Zbog traumatskih povreda glave koje je dobio u saobraćajki, doktori su smatrali da je potrebno da stručno lice isprati situaciju i rezultati su zasad sjajni.

– Darkov govor je u potpunosti očuvan, ali je od petka s njim uključen u rad logoped koji sa njim radi semantičke testove i da bi se procijenila fluentnost i rezultati su ohrabrujući. Moram da napomenem da tu nema riječi o oštećenju govora. Logoped je isključivo uključen radi testova za procenu govorno-jezičkog statusa i neuropsihološke dijagnostike. To se standardno radi kod traumatskih povreda glave – dodaje dalje doktor Poleksić.

Pjevač riješen da se potpuno oporavi

Iako prolazi kroz težak period nakon saobraćajke, boravka na intenzivnoj nezi, operacija, ali i rehabilitacije u banji, Darko je i te kako motivisan i riješen da se potpuno oporavi, a svakodnevno sluša tim ljekara koji ga savjetuje u liječenju. Ispunjava sve zahtjeve i dodatno vježba u svojoj sobi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO