Svijet

“NAPREDAK JE VELIKI” Lijek za koronu spreman za dva ili tri mjeseca

Frensis Kolins, prvi čovjek američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, krovne biomedicinske organizacije odgovorne za zdravlje javnosti u SAD, optimističan je u svojoj tvrdnji da bi efikasan lijek protiv virusa korona mogli imati već za dva do tri mjeseca.

“NAPREDAK JE VELIKI” Lijek za koronu spreman za dva ili tri mjeseca
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Napredak je velik. Imamo dva lijeka koja potvrđeno djeluju – remdesivir i deksametazon. Dokazani su tokom kontrolisanih nasumičnih testova, što je jedini način da znate da li nešto djeluje – rekao je Kolins za CNN.

Podsjetimo, remdesivir je antivirusni lijek koji je već pokazao da pozitivno djeluje na smanjenje trajanja bolesti kovid-19, a deksametazon je steroid koji je pokazao da redukuje šansu smrtnog ishoda.

– U fazi smo početka kliničkih ispitivanja za neke druge supstance kao što su antikoagulanti. Znamo da je zgrušavanjne krvi popratni problem korona virusa i bilo bi dobro kada bismo to mogli zaustaviti – rekao je Kolins.

Takođe, najuzbudljivija stvar je korištenje monoklonalnih antitijela koja potiču od ljudi koji su preboljeli kovid-19. Ta antitijela sada mogu biti pretvorena u lijek.

– Ja sam optimista. Bez da mogu reći garantovano, ali mislim da ćemo imati ‘nešto’ za dva do tri mjeseca, u smislu efektivnog liječenja – kaže Kolins, prenosi Klix.

On je optimističan i kada je u pitanju vakcina jer smatra da će prve vakcine biti dostupne već krajem godine.

– Oko 27. jula počećemo sa testiranjem nad 30.000 dobrovoljaca – rekao je Kolins, dodavši da za takav potez postoji osnov dobrih preliminarnih rezultata.

Ako ovo testiranje bude pozitivno, deseci miliona vakcina biće spremno za korištenje do kraja 2020. godine