Digitalna Srpska

Napredak u tehnologiji: Naučnici spajaju mozak i vještačku inteligenciju

Nova tehnologija bi mogla da omogući mašinskoj inteligenciji da uči tokom života, baš kao i ćelije ljudskog mozga, objašnjavaju naučnici.

vještačka inteligencija, robot
FOTO: MARTIAL TREZZINI/EPA

Australijska nacionalna obavještajna služba dodijelila je grupi istraživača 600.000 australijskih dolara grantova za istraživanje o tome kako se ljudski mozak i vještačka inteligencija mogu spojiti.

Oni vjeruju da bi tehnologija koja kombinuje vještačku inteligenciju i ćelije ljudskog mozga „mogla da omogući vještačkoj inteligenciji da uči tokom života, baš kao i ćelije ljudskog mozga“.

Tim koji se bavi ovom vrstom istraživanja, u saradnji sa najvećim australijskim javnim univerzitetom Monaš i kompanijom Cortical Labs , dokazao je prije izvjesnog vremena da „klaster” sa oko 800.000 moždanih ćelija uzgajanih u petrijevoj posudi može da nauči da igra kompjutersku igru pong .

– Naš rad spaja oblasti vještačke inteligencije i sintetičke biologije kako bi se stvorile biološke računarske platforme koje mogu da se programiraju – objašnjava Adel Razi, naučnik koji učestvuje u projektu i profesor sa Monaš univerziteta.

Pročitajte još

– Rezultati takvog istraživanja bi imali važne implikacije u nekoliko oblasti kao što su dizajn, robotika, napredna automatizacija, interfejsi mozak-mašina i razvoj lijekova, dajući Australiji značajnu stratešku prednost – dodaje on.

Istraživači planiraju da uzgajaju moždane ćelije u laboratorijskoj posudi pod nazivom „DishBrain“ kako bi istražili gore pomenuti proces „kontinuiranog doživotnog učenja“. Takođe vjeruju da će ova vrsta tehnologije jednog dana zamjeniti silicijumsku tehnologiju na kojoj se zasniva sadašnja IT tehnologija, prenosi Gardijan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu