Banjaluka

NARASTAJUĆI PROBLEM Izolacija nastavnika može ostaviti đake BEZ PREDAVAČA

Odvijanje nastave u banjalučkim osnovnim školama može biti dovedeno u pitanje zbog sve većeg broja nastavnika i učitelja koji skoro svakodnevno moraju u izolaciju, jer su pozitivni na virus korona ili su bili u kontaktu s osobama koje su zaražene.

NARASTAJUĆI PROBLEM Izolacija nastavnika može ostaviti đake BEZ PREDAVAČA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na to upozorava predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Miroslav Poporžen. Prema posljednjim podacima, 34 nastavnika u banjalučkoj regiji je u izolaciji, a samim tim ne može dolaziti na posao. Ta cifra se, kako Popržen dodaje, konstantno mijenja, odnosno raste.

– Trenutno je najveći problem što imamo sve veći broj nastavnika ili učitelja koji se nalazi u takvoj situaciji.  Bojim se da će se, ako se tako nastavi, dovesti u pitanje nastavni proces s aspekta nastavnika, jer neće imati ko držati časove đacima – istakao je on.

Rokade

Objasnio je da škole za sada nekako mogu da pokriju ta odsustva, ali i zapitao koliko dugo će to biti moguće.

– Prebacuju ljude iz drugih smjena da mijenjaju odsutne nastavnike ili slično, ali vidite primjer škole „Borisav Stanković“. Tu već imaju veći problem – naveo je Popržen.

Pročitajte još

Naime, u ovoj školi u Lazarevu se ukupno 10 nastavnika nalazi u izolaciji.  Od toga su dva pozitivna, a ostali su morali ostati kod kuće jer je utvrđeno da su im na virus korona pozitivni članovi porodice ili su bili u kontaktu sa zaraženima.

Ovakvih poteškoća, iako ne u toj mjeri, ima u OŠ „Sveti  Sava“, u kojoj je on direktor, potvrdio je Popržen.

– Imali smo jednu učiteljicu koja je bila pozitivna i ona je u izolaciji. Nju su zamijenili drugi učitelji i za sada je podnošljivo, ali to se iz dana u dan mijenja. Evo, trenutno imam informaciju da je kćerka jedne nastavnice pozitivna, tako da će i ona morati u izolaciju – rekao je Popržen.

Mjere

Kaže da je u svim ovim problemima dobro što u školama nije došlo do širenja zaraze, već da se radilo o kontaktima van škole.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Sreća je što nismo imali nijedan slučaj prenosa u školama. Ne mogu reći da je tako nešto nemoguće, ali za sada se ovakav koncept organizacije nastave pokazao kao dobar. U školama se poštuju mjere, nastavnici nose maske, tu je i  fizička distanca, prepolovljena su odjeljenja i konstantno se radi dezinfekcija – naveo je Popržen.

Da situacija nije nimalo bezazlena pokazuju i aktuelne informacije. Trenutno je najteža situacija u OŠ „Borisav Stanković“, gdje je odsutno 10 nastavnika. Direktor ove škole u Lazarevu, Rade Krecelj, objasnio je da je uprava škole za odsutno osoblje obezbijedila zamjenu.

– Đacima predaju nastavnici iz produženog boravka, uključili smo pedagoga i psihologa, nekada i ja predajem, a putem Zavoda za zapošljavanje smo obezbijedili profesora razredne nastave – kazao je Krecelj.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sličnih slučajeva ima i u drugima školama, ali za sada ne u tolikom broju. Uglavnom su se cifre zadržale između jedan i tri.

I pored naglog povećanja broja zaraženih virusom korona, nadležni su potvrdili da u školama, ali ni u predškolskim ustanovama, nije utvrđeno prenošenje virusa korona.  

– Vodeći evidenciju o pozitivnim učenicima, nastavnicima i profesorima, došli smo do saznanja da nije došlo do širenja virusa u školama i vrtićima, već isključivo putem porodičnih kontakata – precizirali su u Domu zdravlja.

Rješenja

Miroslav Popržen kaže da su za ovakvu situaciji moguća i neka rješenja.

– Većina nastavnog osoblja koje je u izolaciji dobro se osjeća. Većina nije zaražena, a oni koji jesu uglavnom nemaju težu kliničku sliku. Kada je u pitanju razredna nastava, cijela odjeljenja mogla biti kod kuće, pa da učenici prate onlajn nastavu, dok su njihovi nastavnici ne vrate na posao – kazao je Popržen.