Politika

Narod više VOLI SVAĐU I DRAMU nego priču o platama: Vijesti o skandalima političara čitanije od ekonomije (VIDEO)

Što više galamiš, vrijeđaš, psuješ, pričaš neukusne viceve ili pak rukama kidaš asfalt, to ti je veća šansa da zadobiješ pažnju javnosti, a samim tim i da se čuje za tebe.

Narod više VOLI SVAĐU I DRAMU nego priču o platama: Vijesti o skandalima političara čitanije od ekonomije (VIDEO)
FOTO: FOTO: JELENA TRIVIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nije stoga ni čudo što političari u BiH, ali i u regionu, pažnju javnosti, umjesto nekim programima ili dobrim projektima, privlače ekscesima, pa politička scena liči na kokošinjac u kojem je nemoguće razlučiti ko je kokoš, a ko pijetao.

Ne važi džaba ona stara rečenica da nije vijest kada čovjeka ujede pas, već obrnuto.

Umjesto da sat vremena pričaš na nekom skupu o problemima ovog društva ili programima svoje stranke, lakše je uzeti mikrofon i zapjevati pet minuta, jer je sasvim sigurno da će te tada svi slušati i aplaudirati, a kasnije prepričavati kako si legenda.

FOTO: MSD_PALE/INSTAGRAM SCREENSHOT
FOTO: MSD_PALE/INSTAGRAM SCREENSHOT

Takvu pažnju sigurno ne bi privukao pričama o lošoj ekonomiji i odlasku mladih iz države.

Analitičari ističu da se političari odavno ponašaju kao da su upravo ušli u neki šou u kojem izazivajući jedni druge, trude se da zadobiju što veći broj ljudi koji ih prate.

Vođenje opšte brige je palo u sjenu od borbe za što većom naklonošću javnosti. Mnogi političari su to prepoznali, pa im je takvo ponašanje jedini adut u politici.

Kako drugačije objasniti činjenicu da neki video na kojem političar, primjera radi, priča o izmjenama Izbornog zakona, blokadi ulaska u EU ili pak ekonomiji, ratnim zločinima, ima manje čitanja ili pregleda od, recimo, videa na kojem ministar šamara poslanika.

Ili, recimo, video na kojem poslanik Nebojša Vukanović galami na sudije koje piju kafu u centru Trebinja i tjera ih na posao, veoma brzo je postao viralni hit, koji je imao na desetine hiljada pregleda, šerovanja i komentara, dok diskusija koju je grupa profesora nedavno otvorila na društvenim mrežama o tome da li postajemo fašističko društvo gotovo da nije ni imala komentara građana.

Da su skandali najbolji recept za privlačenje pažnje javnosti ovih dana je priznao i predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, koji je ustvrdio da je to ujedno i razlog zašto svakodnevno svojim izjavama šokira mnoge.

FOTO: FILIP SINGER/EPA
FOTO: FILIP SINGER/EPA

– Nekada sam bio u diplomatiji i nisam izazvao ni jedan skandal. Onda sam došao u politiku – tu morate izazivati skandale da bi vas čuli – rekao je Milanović.

Pročitajte još

Da li se u današnjem društvu zaista jedino skandalima možete izboriti da se čuje za vas i koliko vam to pomaže, a koliko odmaže?

Univerzitetski profesor i sociolog Slavo Kukić kaže za Srpskainfo da vlast i opozicija, ne samo u BiH, već i regionu, svakodnevno podstiču jedni druge da prave ekscese, takmičeći se ko će iznijeti više negativnih stvari o svojim protivnicima.

Skandali i ekscesi, kako kaže Kukić, nisu samo fenomen Balkana već i razvijenih zemalja.

– Prisjetimo se da je čitav mandat američkog predsjednika Donalda Trampa obilježen različitim vrstama skandala. Imate uzduž i popreko Evrope, takođe, sistem ponašanja koji je po sebi skandalozan, što je posebno vidljivo u zemljama postkomunističkog svijeta koje su u međuvremenu postale članice EU – ističe Kukić, a kao primjer navodi Mađarsku, Poljsku, ali i Bugarsku, kao i neke druge zemlje, poput Austrije, Francuske ili Španije.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Kukić podsjeća da se u Španiji veoma često može čuti za neko skandalozno političko ponašanje.

– Izazivanje skandala kao instrumenta za privlačenje pažnje je izgleda izbor političke klase od sjevernog do južnog pola. Istina, različiti su oblici izazivanja skandala. U tranzicijskim zemljama, a mislim da BiH u tom dijelu prednjači, kao i u mnogim drugim negativnim elementima, ti skandali su uvijek vezani za nacionalno i za etničko – podvlači Kukić.

Šijaković: Kultura rijaliti programa

Profesor sociologije Ivan Šijaković ističe da, na žalost, skandali i neočekivana, odnosno nestandardna ponašanja, zaista pomažu u afirmaciji više nego kulturna obraćanja i normalna komunikacija.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Ivan Šijaković

– Ali, nije to ništa novo. To je kultura koja je lansirana već jedno pedesetak godina od strane Amerike gdje, recimo, imamo pojavu da mlad čovjek kada hoće da privuče pažnju javnosti ode u tržni centar i pobije deset ljudi. Na žalost, tada dospijeva na naslovnu stranu i mnogi to i urade zbog toga – ističe Šijaković.

Govoreći o prostoru Balkana, Šijaković kaže da su skandali na političkoj sceni počeli još devedesetih godina.

Mnogi političari se, ističe Šijaković, već godinama održavaju upravo putem raznih skandala.

– Imate političare koji na taj način zarade, uslovno rečeno, slavu. Tipičan primjer je Vojislav Šešelj, koji je dio svog političkog i životnog rada zasnivao na skandalima i proizvođenju i afirmisanju skandala – navodi Šijaković.

Zašto je to tako? Razlog je, kaže Šijaković, očit. Zavladala je takva kultura – kultura skandala, rijaliti programa, niskog moralnog integriteta, podvala i sitnih podmetanja.

Prihvati notifikacije