Svijet

NASA PRONAŠLA I DOKAZ Jupiterov mjesec Evropa ima VODU

Jupiterov mjesec Evropa već se dugo vremena promatra kao vrlo izgledan kandidat za mjesto na kojem bi se mogao pronaći vanzemaljski oblik života jer naučnici vjeruju da se ispod ledene kore tog mjeseca nalazi veliki slani okean.

NASA PRONAŠLA I DOKAZ Jupiterov mjesec Evropa ima VODU
FOTO: NASA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Već dugo vremena percepciju o mogućem životu na Evropi oblikuje činjenica da kroz njezinu koru u atmosferu izlaze veliki stubovi pare pod pritiskom, a naučnici su dosad bili uvjereni da je riječ o vodenoj pari.

Naučnici NASA sad su prvi put i direktno otkrili prisutnost vodene pare u Evropinoj atmosferi te time odagnali i najveće sumnje u to da Jupiterov satelit skriva vodu ispod svoje površine. Otkriće je napravljeno korištenjem opservatorije W.M. Keck na Havajima, gdje je međunarodni tim stručnjaka analizirao hemijski sistem atmosfere Evrope koristeći podatke dobijene spektrografom.

Tražili su određene frekvencije infracrvenog svjetla koje su povezane s prisutnošću određenih tipova molekula te su upravo na taj način pronašli i frekvenciju koja je povezana s prisutnošću molekula vode. To je ujedno i prvi put da je pronađen direktan dokaz postojanja vodene pare iznad površine Evrope.

Dakle prisutnost vode je potvrđena, ali u gasnom agregatnom stanju.

Dok još uvijek nismo direktno otkrili tekuću vodu, pronašli smo najbolju stvar, vodu u obliku pare – kaže Lukas Paganini, NASA-in planetarni naučnik.

Paganini i njegov tim otkrili su da se ti izvori vodene pare koja izbija s površine Evrope pojavljuju jednom u 17 dana. Ali jednom kad se dogodi erupcija, onda se to događa punom snagom, odnosno oslobađanjem 2.360 kilograma materijala po sekundi, što je dovoljno vode da se u nekoliko minuta napuni olimpijski bazen.

Naučnici sad još više vjeruju da se ispod ledene površine Evrope nalazi okean, no postoji i još jedno moguće objašnjenje za vodenu paru u Evropinoj atmosferi – plitki bazeni tekuće vode netom ispod ledene površine.

NASA-ina nedavno potvrđena misija na Evropu – Clipper, trebala bi popuniti preostale rupe u tom istraživanju, odnosno maknuti i upitnik s pitanja postoji li tekuća voda na Evropi? Ta je misija zakazana za 2025. godinu. Dakle, do kraja iduće decenije najveća Evropina misterija biće nam poznat.

(zimo.dnevnik.hr)