Politika

“Nasilje na sjeveru Kosova i secesionistička retorika u BiH” Izjava Stoltenberga u susret sastanku NATO

Ministri spoljnih poslova NATO sutra i prekosutra će održati redovni sastanak u Briselu.

STOLTENBERG
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Najavljujući sastanak koji će biti i posljednji u ovoj godini, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u ime Alijanse pozvao na podruženje pauze u borbama, ali i dostavljanja humanitarne pomoći, na Bliskom istoku.

Stotlenberg je u ime Alijanse poručio kako Brisel aktivno sarađuje s partnerima u regionu, ali da ne učestvuje u rješavanju izraelsko-palestinskog pitanja. Na dnevnom redu ministarskog samita pored Bliskog istoka će se naći i teme Kine, Ukrajine, Zapadnog Balkana, ali i proširenja NATO na Baltik.

Pozabavićemo se i situacijom na zapadnom Balkanu. Vidjeli smo ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova, podjele i secesionističku retoriku u BiH. Maligne pokušaje da se posije neslaganje, uključujući i Rusiju. Zajedno s visokim predstavnikom EU razgovaraćemo o načinima poboljšanja stabilnosti u regionu. NATO je već dodao hiljadu dodatnih vojnika na Kosovo, a ispitujemo i trajnije povećanje prisustva na Kosovu. Beograd i Priština moraju se ponovo uključiti u dijalog koji vodi EU. Stabilnost ovisi o tome da sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa. Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pridružiće nam se u srijedu na prvom sastanku Vijeća NATO za Ukrajinu – rekao je Stoltenberg.

Pročitajte još

Kako je istakao, na nivou ministra spoljnih poslova ponovo će potvrditi dugoročnu podršku NATO-a.

Prošle godine Ukrajina je dobila bitke kod Kijeva, Harkova i Hersona. Ove godine nastavlja nanositi velike gubitke Rusiji. Ukrajina je povratila 50 odsto teritorije koju je Rusija preuzela. Prevladala je kao suverena, nezavisna nacija. Ovo je velika pobjeda Ukrajine. U međuvremenu, Rusija je politički, ekonomski i vojno slabija. Ukrajina nastavlja da se hrabro bori. Nastavljamo da ih podržavamo. Ovog mjeseca Njemačka i Holandija su obećale 10 milijardi evra za Ukrajinu. Rumunija je otvorila centar za obuku ukrajinskih pilota za F-16. Saveznici, uključujući SAD, Finska šalje više protuzračne odbrane i municije kako bi zaštitila ukrajinske gradove od ruskih napada. A 20 saveznika je sada formiralo koaliciju protivzračne odbrane Ukrajinec – poručio je Stoltenberg.

Na pitanje novinara da prokomentariše potencijalno članstvo Ukrajine u NATO, prvi čovjek Alijanse je kazao kako se u ovom trenutku neće donositi takva odluka, te da je još uvijek rano da se govori šta bi se moglo desiti na narednom samitu kojim će se obilježiti 75 godina Alijanse i kojem je domaćin Vashington. NATO će nastaviti, prema njegovim riječima, nastaviti pomagati Ukrajini kako bi bila interoperabilna s NATO snagama, ali i kako bi mogla odnijeti pobjedu u ratu protiv Putina koji planira novu fazu rata, piše N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije