Politika

NASTAVAK FARSE Sud BiH ne vidi ništa sporno oko Dudakovića

Suđenje ratnom komandantu Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atifu Dudakoviću sve više podsjeća na farsu, a odluka Suda BiH da Dudakoviću ne odredi pritvor samo je još jedna u nizu potvrda da srpske žrtve u ovom slučaju ne mogu očekivati pravdu.

atif dudaković
FOTO: UDRUŽENJE KORAK/SCREENSHOT/YOUTUBE

Ovo za Srpskainfo tvrde predstavnici institucija Srpske, kao i predstavnici udruženja srpskih žrtava iz proteklog rata, komentarišući skandaloznu odluku Suda BiH da Dudaković nastavak suđenja čeka na slobodi.

Naime, Sud BiH juče je kao neosnovan odbio prijedlog Tužilaštva BiH za ukidanje izrečenih mjera zabrane i određivanje pritvora Atifu Dudakoviću, kojeg optužnica tereti za ratni zločin nad srpskim civilima.

Iako optužen za najteže ratne zločine, Dudaković već godinama javno obilazi različite manifestacije i događaje koji se u FBiH održavaju povodom raznih “junačkih” godišnjica, a posljednji takav slučaj dogodio se u sarajevskoj opštini Novi Grad, gdje je pred prepunom salom održao motivacioni “patriotski” govor.

Ati9f Dudaković na svečanosti u Sarajevu
FOTO: OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktor Nuždić, za Srpskainfo kaže da nije pretjerano iznenađen odlukom Suda BiH da ratnom komandantu bošnjačke vojske, optuženom za najteže zločine, ne odredi pritvor iako je svima jasno da Dudaković već godinama ne poštuje mjere zabrane.

– Suđenje Atifu Dudakoviću od samog početka podsjeća na cirkus. On je jedini optuženik za najteže zločine kome je suđenje bilo prekinuto čak dvije godine bez razumnog objašnjenja. Dok su procesi u svim ostalim suđenjima tekli određenom dinamikom, jedino suđenje Atifu Dudakoviću nije trajalo zbog korone – podsjeća Nuždić.

Pročitajte još

Dodajući da djeluje kako postoji plan da se suđenje ratnom komandantu Petog korpusa tzv. Armije RBiH “nikad ne završi”, budući da je tužilaštvo najavilo izvođenje više od 400 svjedoka, a do sada ih je saslušano tek desetak. Nuždić ističe da je optužnica protiv Dudakovića potvrđena još prije pet godina. Tvrdi da je u ovom “apsurdnom procesu” apsolutno pomjeren fokus sa žrtava.

– U svakoj normalnoj državi potpunu sudsku zaštitu imaju žrtve. Samo u BiH je sudska zaštita ekskluzivno pravo zločinaca, koji dobiju apsolutni komfor od pravosudnih institucija. U ovom slučaju Suda BiH – ističe Nuždić.

Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika bošnjačke vojske sudi se za stravične zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u Zapadnoj Krajini 1995. godine. Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Posredna poruka

Predsjednik Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Branimir Kojić, ocijenio je da Sud BiH odlukom da ne odredi pritvor Atifu Dudakoviću na posredan način šalje poruku da će optuženi za stravične zločine nad Srbima biti oslobođen na kraju suđenja.

– Ovo shvatamo kao direktan napad na srpske porodice jer čovjek naziva Republiku Srpsku pogrdnim imenima, srpski narod “dušmanima”, a na to Sud BiH žmuri i sve to odobrava. Da nije tako, Dudaković bi već bio u zatvoru – rekao je Kojić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu