Hronika

NASTAVAK SUĐENJA ZA PROPAST „BOBAR BANKE“ Svjedok: Slavica Injac nije tražila da nešto prikrijem

Bivši zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Dragan Serdar izjavio je u Okružnom sudu u Banjaluci da bivša direktorka te agencije, optužena Slavica Injac, od njega nije nikada tražila da nešto prikrije ili ne uradi.

NASTAVAK SUĐENJA ZA PROPAST „BOBAR BANKE“ Svjedok: Slavica Injac nije tražila da nešto prikrijem
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Serdar, koji sada obavlja funkciju direktora Odjeljenja za nadzor u Agenciji za bankarstvo RS,  svjedočio je o kontroli “Bobar banke” prije njene propasti.

Istakao je da je ta banka često imala problema s identifikovanjem pravnih lica koja su povezana s njom. Prisjetio se da je tokom marta 2010. bio u kontroli banke o izvršenju mjera predloženih od strane Agencije za bankarstvo iz 2009. godine.

–  Banka je tada ispunila većinu zahtjeva. Naknadna kontrola u oktobru te godine je pokazala da se izloženost kreditnom riziku prema povezanim licima povećala za 129 odsto iznad propisanog. To jeste neuobičajeno, ali se dešava – izjavio je Serdar.

Pročitajte još

Optužnicu protiv Injčeve i još 15 osoba podiglo je Tužilaštvo BiH kojom ih tereti da su od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovali kao zločinačka organizovana grupa, koja je finansijskim kriminalom načinila štetu od 122,5 miliona KM.

Terete ih da su ciljano plasirali kredite preduzećima članovima “Bobar grupe” bez minimanlnog osiguranja, što je dovelo do propasti “Bobar banke”.

Propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija BiH i entiteta, sredstva opština i javnih poduzeća i depoziti građana.

Predmet protiv Injčeve je, zbog njenih zdravstvenih problema, 2018. godine prebačen iz Suda BiH u Okružni sud u Banjaluci.

Ranije je izdvojen predmet protiv Drage Đukanovića, kome se takođe sudi odvojeno u odnosu na ostalih 14 optuženih u ovom slučaju.