Svijet

„NASTAVITE BORBU PROTIV GLUPOG NACIONALIZMA“ Junkerova oproštajna poruka Evropskom parlamentu

Uoči isteka mandata sadašnje Evropske komisije, poslanici Evropskog parlamenta su u raspravi s odlazećim predsjednikom Žan – Klodom Junkerom ocijenili njen rad.

„NASTAVITE BORBU PROTIV GLUPOG NACIONALIZMA“ Junkerova oproštajna poruka Evropskom parlamentu
FOTO: EVROPSKI PARLAMENT

Junker se osvrnuo na napredak u prioritetnim područjima Komisije koji su obuhvatali rast, radna mjesta i ulaganja, angažman s građanima, fokusiranost na velika pitanja i manji broj novih zakonodavnih prijedloga. Junker je izrazio razočaranje zbog toga što nije zaključena bankovna unija jer je smatra ključnom u borbi s budućim krizama.

-Odnosi s Afrikom te 15 novih trgovinskih sporazuma spomenuti su, između ostalog, među dostignućima ove Komisije. Ali, za Junkera najveći je uspjeh očuvanje mira u Europi. Pozvao je poslanike u Evropskom parlamentu da nastave s borbom za Evropu i protiv „glupog“ nacionalizma saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Nekoliko čelnika klubova poslanika zahvalilo je predsjedniku Komisije na naporima koje je u posljednjih pet godina uložio u pogledu privredne i migracione krize te pregovora o Bregzitu, na tome što je na dnevni red stavio socijalna pitanja, kao i zbog toga što se odmaknuo od mjera štednje. Pohvalili su ga što se beskompromisno zalagao za slobode i borio protiv utaje poreza. Neki su takođe istakli napore Komisije za podsticanje ulaganja, jačanje jedinstvenog tržišta i garancija bezbjednog snabdijevanja energijom.

-Neki poslanici kritikovali su Junkerovu Komisiju da nije dovoljno učinila u borbi protiv klimatskih promjena te su osudili mjere za zaštitu zviždača kao previše „bojažljive” i rekli da se nije posvetila dovoljna pažnja socijalnim pitanjima – saopšteno je iz Evropskog parlamenta.