Politika

"NAŠE STRPLJENJE NIJE BEZGRANIČNO" Vučić zbog krize na Kosmetu zakazao vanrednu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predsjedavaće danas sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, čija će glavna tema biće dešavanja na Kosovu i Metohiji, nakon posljednjih poteza Prištine da rasporedi specijalne jedinice Rosu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

"NAŠE STRPLJENJE NIJE BEZGRANIČNO" Vučić zbog krize na Kosmetu zakazao vanrednu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sjednica je zakazana za 10 časova u Palati Srbija, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Snimateljima i foto-reporterima biće omogućeno snimanje početka sastanka, a nakon sjednice, očekuje se obraćanje jednog od članova Savjeta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć da Srbija neće dozvoliti Prištini da je ponižava i maltretira srpski narod na Kosovu i Metohiji, a ako nastavi sa jednostranim akcijama poput ove na administrativnim prelazima, Beograd će uzvratiti mjerama koje će biti bolne, prije svega u ekonomskom smislu.

– Neko u Evropi mora da kaže de li postoji Briselski sporazum ili ne. Taj odgovor ćemo morati da dobijemo veoma brzo, jer naše strpljenje nije bezgranično. Dosta je bilo, 3.076 dana nas vuku za nos, a mi trpimo zbog mira i svega drugog iako još nema zajednice srpskih opština. Ako nema Briselskog sporazuma za drugu stranu, onda ga nema ni za nas – poručio je Vučić u obraćanju javonosti.

On tvrdi da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izmislio pravilo o tablicama zato što on i saradnici računaju da će nešto da otmu i da će se pojaviti neko ko će Srbiji i Srbima ponuditi kompromis po principu “pola nama, pola vama” od tog otetog.

– Mi u tome nećemo da učestvujemo. Ako se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvaćemo NATO i KFOR da zaštite živote i imovinu u Srba. Takođe, svi treba da znaju da mi ponavljanje pogroma iz 2004. godine nećemo dozvoliti – istakao je Vučić.

Prihvati notifikacije