Politika

"NASTUPIO HRABRO I ARGUMENTOVANO" Anđelković tvrdi da je Dodik otvoreno rekao svijetu šta se dešava u BiH

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastupio pred Savjetom bezbjednosti UN krajnje argumentovano i hrabro.

"NASTUPIO HRABRO I ARGUMENTOVANO" Anđelković tvrdi da je Dodik otvoreno rekao svijetu šta se dešava u BiH
FOTO: SRNA

On je dodao da je Dodik otvoreno rekao svijetu šta se dešava u BiH da visoki predstavnik djeluje kao lobista Sarajeva i gazi sve demokratske norme.

On smatra da će ovakav Dodikov otvoreni nastup nekima na Zapadu “otvoriti oči” i da će, sa druge strane, pozvati novu američku administraciju da se realno pozabavi tim pitanjem.

– Čak i oni koji nam ne misle dobro, kad god misle da smo slabašni i ćutimo, “guraju” svoje, ali kada vide da će naići na otpor, onda postupaju mnogo obazrivije i racionalnije – rekao je Anđelković Srni.

Anđelković ističe da je zato Dodikov nastup dvostruko koristan, jer one koji su dobronamjerni argumentovano informiše o onome šta se dešava, a one koji nisu upozorava da Srbi neće sjediti skrštenih ruku.

On navodi da se visoki predstavnik u BiH, određene ambasade zapadnih zemalja i određeni centri moći na Zapadu ponašaju prema BiH kao da je riječ o koloniji iz 19. vijeka, gdje stranci mogu da rade šta hoće i potpuno negiraju lokalne zakone i ustavni poredak.

– Dodik se takvom ponašanju već dugo uspešno opire i od 2006. godine sprevača da se nove nadležnosti prenose na Sarajevo i umnogome je obesmislio njihovu akciju – naveo je Aneđelković.

On ukazuje da sa pobjedom DŽozefa Bajdena na američkim predsjedničkim izborima te iste snage, koje su pravile probleme, namjeravaju da krenu u novu akciju i nove protiske na Banjaluku, Srbe, ali i na Hrvate.

Zato je, kaže Anđelković, od ogromnog značaja to što se Dodik obratio Savjetu bezbjednosti UN i preko tog tijela svim relevantnim strukturama na Zapadu.

– Mnogi na Zapadu nisu svesni do koje mjere politika OHR, visokog predstavnika i nekih krugova sa kojima je povezan, guraju BiH u sukob. Jer, strašan rat je završen kompromisom, a kada neko ruši kompromis, priziva novi rat – ocjenjuje Anđelković.

On ističe da je zato bitno što je Dodik na hrabar i argumentovan način iznio istinu pred Savjetom bezbjednosti UN, a to je da visoki predstavnik djeluje kao lobista Sarajeva i da pokušava da realizuje sarajevske ratne ciljeve u miru.

Pročitajte još

– Republika Srpska to neće prihvatiti, ali da ne bi došli u situaciju da ponovo sve to izazove tenzije, bitno je da se na vreme upozore relevantni centri moći na Zapadu, jer svi nisu u to uključeni – kaže Anđelković.

On je ocijenio da je Dodik nastupio krajnje argumentovano i hrabro.

– Srpski političari često tako rade kod kuće, ali kad odu pred zapaden moćnike, onda ćute ili su snishodljivi. Dodik je isto, kao što brani srpske interese u Republici Srpskoj i BiH, nastupio i pred Savjetom bezbjednosti UN i to je za nas jako važan pomak – smatra Anđelković.

On je naveo da je prvi put neko od srpskih političara tako otvoreno svjetskoj zajednici iznio šta se dešava u BiH i do koje mjere visoki predstavnika gazi sve demokratske norme.

Anelković ističe da Zapad nije homogen, iako Srbi ponekad misle da je jedinstven i da je u cjelini protiv srpskog naroda.

– Na Zapadu postoje oni koji su protiv nas, ali postoje i realni dobronamerni krugovi koji su otvoreni za istinu – rekao je Anđelković.

Prihvati notifikacije