Politika

NATO I BiH Majkić: Saradnja na konkretnim mjerama

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić istakla je da Program reformi koji je potpisalo Predsjedništvo BiH podrazumijeva saradnju sa NATO-om na konkretnim mjerama koje su njime utvrđene.

NATO I BiH Majkić: Saradnja na konkretnim mjerama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Majkićeva je dodaje da su se ranije stvari zakomplikovale u vezi sa nekadašnjom Komisijom za NATO integracije.

– Očito da je postignut konsenzus. To više nije Komisija za NATO integracije jer Program reformi podrazumijeva da se ne prejudicira rješenje vezano za NATO integracije. To je sad Komisija za saradnju sa NATO-om – izjavila je Majkićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je izrazila nadu da će ubrzo svi da delegiraju svoje predstavnike u tu Komisiju i da će moći raditi po onom što je napisano u Programu reformi.

– Još je važnije, u međuvremenu NATO je donio dokument pod nazivom “NATO 2030” koji podrazumijeva da BiH ne samo da nije član, nego nije ni partner. Dakle, to nas ohrabruje da Program reformi je cilj prema kojem idemo i za koji očito imamo konsenzus da ga realizujemo – istakla je Majkićeva.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara donesena je odluka da se naziv Komisije za NATO integracioni proces BiH promijeni u Komisija za saradnju BiH sa NATO-om.

Na sjednici su usvojeni amandmani predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije u vezi naziva ove komisije.

Prvi se odnosi na naziv komisije, dok u amandmanu dva se navodi da riječi “kao i u vezi sa prijemom u punopravno članstvo NATO saveza” treba da stoje riječi “kao i realizacije obaveza iz dokumenta Program reformi BiH”.