Politika

NATO o Srbiji i stanju na KiM: Potrebno jačanje odnosa NATO-Srbija i hitna deeskalacija tenzija

Jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i cijelom regionu, navedeno je u kominikeu, koji je danas objavljen posle prvog dana samita NATO u Viljnusu.

Kosovo i Metohija
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

U tačkama, koje se tiču Srbije, navode i da pozivaju Beograd i Prištinu na hitnu deeskalaciju, povratak dijalogu i primjenu sporazuma iz Brisela i Ohrida, prenio je izvještač Tanjuga.

Kako su saopštili iz NATO, jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i cijelom regionu.

Podrška dijalogu

– Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO i svojim susjedima, uključujući i svoje javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO i Srbije – piše u tački 77, koja bi trebalo da bude dio završnog dokumenta, koji će lideri Alijanse usvojiti tokom sutrašnjeg, završnog dana samita u Viljnusu.

Pročitajte još

Kako su naveli, podržavaju dijalog uz podršku EU i druge napore usmjerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pozivaju strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj vjeri ka postizanju trajnog političkog rješenja.

– Pozivamo obje strane da odmah dođe do deeskalacije, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primjeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu – stoji u dokumentu.

Posvećeni misiji KFOR

U tački 78 poručuju da ostaju posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO na Kosovu, preko misije KFOR koje predvodi NATO.

– KFOR ce nastaviti da obezbjeđuje bezbijedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 – navodi se u komunikeu.

Kako piše, nedavne eskalacione akcije su neprihvatljive i osuđuju nasilje na sjeveru Kosova, kao i, kako su naveli, ničim izazvane napade u kojima NATO vojnici zadobili ozbiljne povrede.

– Povećali smo prisustvo trupa KFOR da odgovorimo na napetosti koje se ponavljaju. Sve promjene brojnosti snaga KFOR će ostati zasnovane na uslovima, a ne kalendarski – piše u dokumentu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije