Svijet

NAUČNIK SKREĆE PAŽNJU NA MJERE "Korona nije smrtonosna, ali je vrlo opasna"

Hrvatski naučnik Ivan Ðikić rekao je danas da korona virus nije smrtonosan, ali da je izuzetno opasan.

NAUČNIK SKREĆE PAŽNJU NA MJERE "Korona nije smrtonosna, ali je vrlo opasna"
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Kovid 19 ubija procentualno mali broj ljudi, ali je ekstremno opasan. Psiha ljudi, psiha djece, budućnost djece, sve je to zahvaćeno ovim ”beznačajno malim virusom” u očima nekih, ali u očima naučnih podataka, to je vrlo opasan virus koji ubija rizičnu populaciju, uništava kompletan svijet, rekao je Ðikić za zagrebacku N1.

Ðikić je govorio o posljedicama nepridržavanja epidemioloških mjera protiv korone.

– Nismo ni blizu vrha talasa, mjere koje danas donosimo će nam pomoći da spriječimo oštećenja zdravlja, ali i narušavanje školovanja i ekonomije – rekao je Ðikić.

On je dodao da ako se širenje zaraze ne zaustavi sada, situacija će za dvije do četiri nedjelje biti značajno gora.

Pročitajte još

– Čuli smo danas da imamo samo 1.500 kreveta za hitne slučajeve tako da moramo biti ozbiljni da možemo doći do manjka onog što nam je neophodno, a to je zdravstveni sistem – upozorio je Ðikić.

Hrvatski naučnik kaže da “Hrvatska srlja u karantin”.

– Budućnost i psiha djece zavise od ovog virusa. Cijeli svijet je u globalnom bloku, ali se može suzbiti pravilnim mjerama. Mi možemo da uspijemo u blokiranju nekontrolisanog širenja virusa – naglasio je Ðikić.

Hrvatska je danas saopštila da je zabilježila 1.867 novih slučajeva korona virusa, dok je broj aktivnih slučajeva 8.394.