Magazin

NAUKA DOKAZALA Ove prednosi imaju ljudi s plavim očima

Osobe sa plavim očima, možda, imaju evolucijsku prednost za bolji vid pri slabom svjetlu, pojašnjavaju istraživači, otkrivajući "zamršeni ples" između evolucione genetike i prilagođavanja.

plave oči
FOTO: FREEPIK

U svijetu u kojem obiluje raznolikost, plave oči ističu se kao posebna osobina.

Dok se globalno samo jedna od 10 osoba može pohvaliti tom upečatljivom nijansom boje očiju, u određenim evropskim populacijama broj plavookih naglo raste.

Pročitajte još

Plave šarenice očiju zanimale su nauku godinama. Naučnici iz Velike Britanije sada sugerišu da plavooki pojedinci mogu imati malu prednost u uslovima slabog osvjetljenja.

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu sproveli su preliminarno istraživanje. Akteri su bili podvrgnuti kratkom očnom testu pri smanjenom nivoou svjetla.

Eksperiment je pokazao da osobe sa plavim očima mogu da razaznaju natpise na zidu u znatno slabijim uslovima osvjetljenja, u poređenju sa osobama sa smeđim očima.

Djevojka krije oko perom
FOTO: PAVLO TYMOFIIUK/FREEPIK

To otkriće podržava teoriju da je gubitak pigmentacije šarenice povoljan u određenim populacijama, kako bi se poboljšao vid u okruženjima sa slabim osvjetljenjem.

Boja naših očiju određena je prisutnošću i raspod‌jelom proteina poput melanina u šarenici. Viši nivoi melanina potamnjuju oči, dok smanjena pigmentacija dovodi do plave boje – prenosi Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu