Hronika

Naveli razlog zbog kog su donijeli ovu odluku: Iz Vrhovnog suda FBiH se oglasili nakon ukidanja presude Eldinu Hodžiću

Nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Eldin Hodžić zbog svirepog ubistva supruge Alme Kadić osuđen na 35 godina zatvora, prvi put su se oglasili iz ove institucije.

Naveli razlog zbog kog su donijeli ovu odluku: Iz Vrhovnog suda FBiH se oglasili nakon ukidanja presude Eldinu Hodžiću
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Oni su kako su donijeli rješenje u krivičnom predmetu protiv Hodžića i vratili je prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

– Presuda je ukinuta zbog utvrđenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, na koje je ukazano žalbom branitelja optuženog, te je prvostepenom sudu naloženo da u ponovnom postupku i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH, otkloni ranije učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nakon toga donese pravilnu i na zakonu osnovanu odluku – navode iz Vrhovnog suda, ne obrazlažući o kakvim povredama krivičnog postupka se radi.

Dalje iz Vrhovnog suda navode kako će Hodžić i dalje ostati u pritvoru posebnim rješenjem Vrhovnog suda.

Almedin Kadić, brat ubijene Alme Kadić, juče je rekao kako su razočarani i da kao porodica ponovo osjećaju istu bol.

Pročitajte još

– Vrhovni sud, znamo na kom principu radi, da uvijek smanji koju godinu. To bih možda i prihvatio, ali sam svakako žalbu pripremio, da bi mu se mogla izreći kazna dugotrajnog zatvora od 40 godina koliko ova kvalifikacija djela je propisana zakonom. Sad kad nas vraćaju na početak, razočaran sam u sudstvo, razočaran sam u državu, u sve ljude koji rade na tome – rekao je Kadić.

U presudi Kantonalnog suda u Sarajevu na 155 stranica gdje je sve izašlo na vidjelo od poruka prijetnji sa vajbera i vocapa, slika praćenja, da je za 25 mjeseci dobio jednu novčanu kaznu i dva puta uslovnu, nije bilo dovoljno da Vrhovni sud donese drugačiju presudu protiv Hodžića, protiv kog je Kadić 150 puta prijavljivala nasilje, ali niko ga nije spriječio, piše N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije