Hronika

"NAVODNO VRIJEĐAO DRUGA DVA NARODA" Srbin u Odžaku kažnjen zbog vožnje badnjaka i isticanja zastave Srbije

Srbin u opštini Odžak kažnjen je sa 200 KM zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije, rekao je Srni predsjednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" Damir Ivetić.

"NAVODNO VRIJEĐAO DRUGA DVA NARODA" Srbin u Odžaku kažnjen zbog vožnje badnjaka i isticanja zastave Srbije
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ivetić je objasnio da se to desilo na Badnji dan, kada pravoslavci tradicionalno obilježavaju dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

– Jedan od učesnika tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela Damir Kovačević kažnjen je sa 200 KM zbog, kako mu je rečeno, isticanja srpske zastave jer je to, navodno, vrijeđanje druga dva naroda – rekao je Ivetić.

On je dodao da cijeli “slučaj” vodi inspektor Policijske stanice u Odžaku Edin Barjaktarević, “koji obavlja vjerske obrede, odnosno klanjanja u prostorijama Policijske stanice”.

Ivetić je istakao da su Srbi u Odžaku zgroženi ovakvim sramnim činom i diskriminacijom Srba.

Sveštenik iz Odžaka Nenad Tojić rekao je Srni da je danas biti Srbin u Federaciji BiH veoma teško.

– Valjda je to naš krst koji mi Srbi nosimo u Federaciji. Kada nekome smeta srpska zastava na vjerske praznike onda se samo treba upitati kako je moguće da mi Srbi ostvarimo neka druga prava – naveo je sveštenik Tojić.

On je pozvao na mir i jedinstvo.

– Poručujem da ne treba dizati tenzije, treba biti pravi, istinski hrišćanin, da širimo mir i bratsku ljubav – istakao je sveštenik Tojić.

On je rekao da je ovo prvi slučaj ovakve diskriminacije Srba u Posavskom kantonu od završetka rata.