Kolumne

Ne da se sirotinji...

Domaći seljak nikad neće reći da je kod njega sve u redu i da mu je lako - da li zbog uroka ili činjenice da mu, zaista, račune mrse mali podsticaji, nepostojanje zaštitnih mjera, loše vremenske prilike...

Ne da se sirotinji...
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, od prošle godine, proizvođači hrane iz Srpske i BiH zaista ne mogu da se pohvale nekim dobrom; štaviše.

Pored navedenih problema, od proljetos se suočavaju s drastičnim poskupljenjem repromaterijala, što je mnoge natjeralo ili da manje siju i sade ili da škrtare na đubrivu i zaštitnim sredstvima, pa šta im bog da. A bog je i njima i nama, građanima, dao jedno siromašno i skupo ljeto, da ćemo ga dugo pamtiti i komentarisati u stilu – bilo, ne ponovilo se!

I taman što su domaći ratari iza sebe ostavili jednu od težih godina koju su dočekali, u ovoj su ih posred čela udarile katastrofalne vremenske prilike. Naime, umjesto da im proljeće donese puno sunca i prijatne temperature, kod nas je bilo dosta vlažnije i hladnije nego što to odgovara mnogim poljoprivrednim kulturama. U tom prvom talasu vremenskih neprilika najviše je stradalo voće kojeg, vajkaju se voćari, nećemo imati ni da se čestito najedemo.

Pročitajte još

A onda su uslijedile padavine takvog intenziteta da su se mnoge rijeke izlile i progutale velike površine usjeva i zasada povrća, pa je već sada jasno da nećemo imati dovoljno žitarica, te da će ono što opstane biti znatno lošijeg kvaliteta. U prodaji neće biti ni domaćih paprika, salate, paradajza, krastavaca, kupusa, s obzirom na to da kiše nisu dale ni da se posiju na vrijeme, a kamoli da dozriju.

Dakle, ono što je već sada izvjesno jeste da ćemo se opet suočiti s poskupljenjima. Lani je to bilo zbog inflacije koju je diktirala rusko-ukrajinska kriza, dok su to ove godine gotovo nezapamćene vremenske nedaće.

Biće da je domaćem seljaku suđeno da kuka na sudbinu koja ga je snašla, a građanima da tuguju nad sve praznijim novčanicima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije