Kolumne

Ne daj se, narode!

U vrijeme kada se u centru Banjaluke proslavljao Dan Republike Srpske u jednom obližnjem stanu svoje posljednje trenutke života brojao je ogorčeni Banjalučanin.

Ne daj se, narode!
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj Banjalučanin za svoga života bio je pošten i vrijedan čovjek, ali ga je, kao i većinu, teška životna sudbina i neimaština dovela na rub egzistencije.

U polumraku hladne sobe, Čovjek je odlučio da digne ruku na sebe, jer je nažalost, zaključio da drugog izlaza nema.

Nakon tragedije, prijatelji i poznanici tražili su informacije kako bi pomogli da se pošteni Banjalučanin barem dostojno sahrani.

Koliko je samo takvih bilo u proteklim godinama i koliko će ih biti.

Koliko je samo onih koje je sistem prevario i ostavio na ulici da i ono malo životne snage što im je ostalo potroše kako bi se pokušali izborili za nešto što im pripada.

Da li je moguće da je u najvećem gradu naše Republike Srpske uništeno sve što je nekada vrijedilo i bilo poznato nadaleko u svijetu?

Da li je moguće da ništa nije preživjelo “tranziciju” izuzev toalet papira.

Ništa nije ostalo, a s druge strane pojaviše se Oni, patriote, gore od skakavaca.

Pročitajte još

Sve ste opljačkali što se moglo opljačkati. Sve što je valjalo uništili ste, a narod pretvorili u robove koji zarad zaposlenja djece i otplate kredita ne smije ni dići glavu.

Kada više nema šta da se opljačka, onda se ubacuje novi hit – o patriotizmu i nezavisnosti.

Teške životne sudbine građana Republike Srpske otkrivaju pravo lice sistema bez odgovornosti, koji je ogrezao u korupciji i guta običnog čovjeka.

Više nije pitanje da li će, već kada!

Sa jedne strane starica, čiji je sin poginuo za slobodu Republike Srpske, ne može ostvariti svoje zakonsko pravo na naknadu za pretrpljenu duševnu bol. Može, ali čeka decenijama. Starica ćuti, jer je naučena da vjeruje u pravdu i da se ne buni. Istovremeno desetine miliona maraka izdvajaju se za službene automobile?!

Sistem čuva leđa pravosnažno osuđenom hirurgu koji je uništio život jednoj djevojci, jer joj je izvadio pogrešan organ. Gle čuda, umjesto da je iza rešetaka i služi kaznu, ovaj hirurg traži odgodu, jer mora pomagati pacijentima?!

Pročitajte još

Bolesnom čovjeku, umjesto tri mjeseca liječenja na hemodijalizi, terapiju nisu isključili pune dvije godine i tako mu uništili zdravlje, a da niko nije odgovarao.

Svakih nekoliko mjeseci u Srpskoj neko nastrada od ruke psihijatrijskog bolesnika koji nije imao gdje da se liječi.

Staricu i njenu kćerku brutalno izbacuju iz porodičnog doma u Banjaluci zbog nakaradne presude, koja se kasnije poništava.

Tokom prisluškivanja telefona vođi kriminalne narko-bande u Banjaluci “upecaše” i policajca da priča o spidu, ali poslije toga kao da se ništa nije dogodilo.

U kakvoj mi to zemlji živimo?!

Prihvati notifikacije