Politika

NE INTERESUJU IH PRIJETNJE LIDERA SNSD Koalicioni sporazum potpisali čelinački DNS, PDP i SDS

Uprkos dopisu koji je lider SNSD Milorad Dodik uputio koalicionim partnerima sa nivoa Srpske, a u kojem je zaprijetio da neće tolerisati da bilo koja od stranaka koalicije za predstojeće lokalne izbore dogovara saradnju s opozicionim strankama, pojedini lokalni odbori ne mare mnogo za njegove prijetnje.

NE INTERESUJU IH PRIJETNJE LIDERA SNSD Koalicioni sporazum potpisali čelinački DNS, PDP i SDS
FOTO: DNS

Najnoviji primjer za to je Čelinac, gdje su juče opštinski odbori DNS, SDS i PDP potpisali sporazum o podršci zajedničkom kandidatu za načelnika te opštine. Kandidat za načelnika će biti predsjednik Opštinskog odbora DNS Čelinac Željko Dubravac, koji će, kako sada stvari stoje, na izborima koplja ukrstiti s Vladom Gligorićem iz SNSD. Time će partneri sa nivoa Srpske DNS i SNSD, osim u Prijedoru, biti “ljuti rivali” i na nivou opštine Čelinac.

Da li će nakon ovoga DNS, odnosno njihovi članovi iz Čelinca, snositi posljedice, jer su se oglušili o naredbe lidera SNSD, za sada je nepoznato.

Dubravac u izjavi za Srpskainfo odbacuje takvu mogućnost ističući da lokalni odbori imaju pravo da sklapaju koalicije s kim hoće, ako je to u interesu građana te lokalne zajednice.

– Riječ je o lokalnim prilikama i razumijevanjima ljudi, koji se nešto mogu dogovoriti ili ne. Organi naših stranaka su načelno preporučili da se koalicije na lokalnom nivou prave s partijama koje su zajedno i na republičkom nivou, ali da tamo gdje to nije moguće svako ili nastupa samostalno ili traži sebi partnere koji će ga podržati – podsjeća Dubravac.

Pročitajte još

On ističe da je u međuvremenu dobio podršku PDP i SDS za svoju kandidaturu i da ne vidi nikakav problem u tome, jer je riječ o lokalnim interesima, a ne o interesima Republike Srpske.

Dubravac je uvjeren da će, ako pobijedi na izborima, opština Čelinac imati korektan odnos s institucijama Republike Srpske, čak i bolje nego što to ova lokalna zajednica ima sada, dok je na njenom čelu načelnik iz SNSD.

– Nemam strahova da će DNS ili naše članstvo iz Čelinca biti kažnjeni zbog ovog poteza, jer je pravo na izbor i pravo na biranje ustavna kategorija – kategoričan je Dubravac.

Na pitanje da li je postojala ikakva mogućnost da postignu koalicioni dogovor sa SNSD u Čelincu, Dubravac odgovara odrično. Ističe da jeste bilo pokušaja, ali da jednostavno nisu uspjeli da postignu zajedničku riječ sa SNSD i drugim koalicionim strankama sa nivoa Srpske.

FOTO: DNS BANJALUKA
FOTO: DNS BANJALUKA
Željko Dubravac

– Pokušali smo još 2018. godine da razgovaramo na nivou koalicionih partnera, prevenstveno sa SNSD u Čelincu, na čelu s aktulenim načelnikom Momčilom Zeljkovićem, ali nije bilo sluha ni razumijevanja. SNSD je birao sebi partnere u Čelincu, a znate kako je u sportu, kada izaberete jednu ekipu ono što ostane je protivnička ekipa – poručuje Dubravac.

Dodaje da bez obzira na sve vjeruje kako će izbori proteći u fer i korektnoj kampanji, jer im svima ostaje da nastave živjeti u Čelincu. Dubravac kaže da su mnogi od njih, bez obzira što su članovi suparničkih stranaka, u privatnom životu dobri prijatelji, kumovi ili čak rodbina, i da nema potrebe za teškim riječima.

– Politika nije rat, niti smrt. To je jedna prolazna pojava, a važnije su one vrijednosti koje ostaju u društvu – zaključuje Dubravac.

Todorović: Dubravac je dobar izbor

Član Predsjedništva PDP Čelinac Milovan Todorović kaže da ova opština zaslužuje i bolje politike i bolje ljude.

– U našoj lokalnoj zajednici je specifična politička situacija u odnosu na situaciju na nivou Republike Srpske i naša podrška Dubravcu je motivisana time što se radi o odgovornom čovjeku i političaru. Cijeneći situaciju u našoj opštini, smatramo da smo kao PDP, zajedno sa SDS, uradili dobru stvar i da ćemo imati dobrog načelnika, koji će sprovoditi nove i bolje politike, radeći za bolji život naših sugrađana – istakao je on.

Todorović smatra da građani Čelinca imaju izbor između nove politike, koja je promovisana ovim sporazumom, i politike kontinuiteta SNSD, koja je dovela Čelinac u lošu i nepovoljnu ekonomsku situaciju, zbog koje ljudi odlaze iz te opštine.