Politika

NASTAVLJEN RAT SDS i PDP U KOSTAJNICI Koalicioni dogovori ne vrijede na lokalu

Iako su u mnogim opštinama i gradovima potpisali koalicione sporazume kako bi zajednički nastupali na predstojećim izborima, u pojedinim lokalnim zajednicama PDP i SDS vode političke ratove i šanse za “zakopavanje ratne sjekire” su ravne nuli.

NASTAVLJEN RAT SDS i PDP U KOSTAJNICI Koalicioni dogovori ne vrijede na lokalu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jedan od primjera je Kostajnica, u kojoj su lokalni odbori ove dvije stranke na suprotnim stranama i ne samo da ne razmišljaju o bilo kakvoj zajedničkoj koaliciji, već je sasvim izvjesno da će na lokalnim izborima obje stranke imati svoje kandidate za načelnika opštine. Time će partneri sa nivoa Srpske biti “ljuti rivali” na nivou opštine Kostajnica.

I nije ovo jedini primjer. Da se dogovori lidera stranaka s republičkog nivoa ne mogu uvijek preslikati i na lokalne sredine najbolje ilustruje primjer DNS i SNSD u Prijedoru, gdje lokalni odbori ove dvije stranke ne mogu zajedno ni na papiru.

Iako su lideri stranaka proteklih mjeseci sugerisali svojim opštinskim i gradskim odborima da nipošto ne ulaze u koalicije s partijama koje nisu njihovi partneri i na republičkom nivou, to izgleda mnogo ne dotiče njihove opštinske odbore.

Tako u Kostajnici skupštinsku većinu trenutno sa PDP čine SNSD, SDA, Ujedinjena Srpska i SP RS, dok je na drugoj strani načelnik opštine Drago Bundalo, koji dolazi iz SDS.

Bundalo je ovih dana uputio zahtjev Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske za raspuštanje Skupštine opštine, jer više od pola godine, zahvaljujući skupštinskoj većini, budžet nije usvojen.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Drago Bundalo

Napravila se većina koja nije željela da usvoji budžet ni po koju cijenu. Očito je da su izbori na pragu, jer kada dođe izborna godina svi koji su u većini pređu u opoziciju da naprave bolju poziciju za izbore – kaže Bundalo za Srpskainfo.

Dodaje da glavnu riječ, kada je u pitanju neusvajanje budžeta, vode PDP i SDA. Bundalo ističe da je PDP bila jedina opoziciona stranka u tom gradu, ali su joj se u međuvremenu pridružile i SDA, SNSD i ostale stranke koje ne dozvoljavaju da se budžet usvoji.

Pročitajte još

Na pitanje da li je moguće da PDP i SDS ipak nađu zajedničku riječ na lokalnom nivou s obzirom na to da njihovi lideri na nivou Srpske imaju jako dobru saradnju, i čak u mnogim opštinama imaju zajedničke kandidate na ovogodišnjim lokalnim izborima, Bundalo navodi da nije optimističan. Potvrdio je da će SDS imati svog kandidata za načelnika opštine Kostajnica na izborima, ali da to neće biti on.

Šef Kluba odbornika PDP u Skupštini opštine Kostajnica Željko Čekić ističe da Bundalo vodi opštinu u finansijski sunovrat i da je to jedini razlog zašto ga ne podržavaju. Na pitanje da li bi PDP i SDS mogli zakopati ratne sjekire u Kostajnici i imati zajedničkog kandidata, Čekić odgovara da ne vjeruje.

– SDS prvo treba da digne ruke od Bundala, pa tek onda naša dva lokalna odbora mogu sjesti i razgovarati. Ne vjerujem da će SDS to učiniti, jer je Bundalov uticaj prevelik u stranci – ističe Čekić.

Dugovanja

Dug opštine Kostajnica je, prema tvrdnjama Čekića, prešao 11 miliona maraka. Dodaje da ko god zauzme fotelju načelnika neće mu biti lako, jer će se susresti s prinudnim naplatama, blokadama računa, sudskim procesima i slično.

Čekić kaže da je Bundalo potpisao sa IRB sporazum o izmirenju obaveza, koje je prestao plaćati prije pet godina.

– Na osnovu toga opština je dobila 246.000 KM zateznih kamata i Bundalo je pristao na vansudsko poravnanje. Međutim, ta obaveza uopšte nije uvrštena u planiranom budžetu za ovu godinu – ističe Čekić.