Svijet

"Ne ispunjava uslove" Odbijen prijedlog da ulica nosi ime po Momiru Bulatoviću

U Podgorici je odbijen zahtjev da jedna ulica u tom gradu ponese ime po Momiru Bulatoviću, nekadašnjem predsjedniku Predsjedništva, a zatim predsjedniku Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije.

"Ne ispunjava uslove" Odbijen prijedlog da ulica nosi ime po Momiru Bulatoviću
FOTO: G. SRDANOV/RAS SRBIJA

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova u Podgorici nije dao saglasnost da u dalju proceduru ide prijedlog da se jedna ulica nazove po Bulatoviću zbog, kako je navedeno, neispunjavanja formalnih uslova.

Bulatović je preminuo 2019. godine, a da bi dobio spomen-obilježje na način da jedna saobraćajnica nosi njegovo ime mora proći 20 godina od smrti.

Postoji i izuzetak od ovog roka. Prema pravilima po kojima radi i odlučuje Savjet, kao radno tijelo Skupštine Podgorice, moguće je da se za one prijedloge koji ne ispunjavaju zakonski rok ovo tijelo obrati obrati Vladi, a za to je potrebno konsenzus svih članova.

Međutim, od 12 članova koliko broji Savjet, sjednici juče nije prisustvovalo nekoliko njih.

Prijedlog je Savjetu stigao od predsjednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića, koji je i jedan od lidera DF, i od direktora Srpske kuće Emila Labudovića.

Predsjednik Savjeta Vladimir Vojinović saopštio je da u dostavljeno prijedlogu nije dostavljen datum smrti Bulatovića, ali da je svima poznato da je on preminuo 2019. godine.

Član Savjeta Husein Ceno Tuzović saopštio je da bi “odmah glasao da se Bulatoviću odmah da ulica, ali da ovaj prijedlog zakonski ne ispunjava uslove”.

Prihvati notifikacije