Politika

"NE KORISTE KAMPANJU KAO IZGOVOR ZA KRŠENJE MJERA" Iz OEBS istakli da negativna retorika ugrožava napredak i reforme u BiH

Predizbornu kampanju u BiH političari ne bi trebali koristiti kao izgovor za kršenje epidemioloških mjera i ugrožavanje javnog zdravlja, izjavila je šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek.

"NE KORISTE KAMPANJU KAO IZGOVOR ZA KRŠENJE MJERA" Iz OEBS istakli da negativna retorika ugrožava napredak i reforme u BiH
FOTO: NSRS/RAS SRBIJA

Poručila je da je važno da se kandidati i politički lideri ponašaju odgovorno.

Ona je, takođe, pozvala sve kandidate da vode predizborne kampanje koje ne sadrže negativnu i neodgovornu retoriku i da se usmjere na konkretna pitanja od značaja za građane, kao što su jačanje vladavine prava, otvaranje radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i rješavanje problema korupcije.

Kavalekova je za “Dnevni avaz” istakla da negativna retorika i neetičko ponašanje ugožavaju napredak i reforme u BiH, kako prije tako i nakon izbora.

Pročitajte još

– Dijelimo mišljenje Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i EU da se izborni zakoni i propisi u BiH, u šta spadaju i odredbe o govoru mržnje, mogu poboljšati i treba ih uskladiti sa međunarodnim standardima. Prema našem mišljenju, izborna reforma bi trebala biti prioritet kada se okonča izborni ciklus – navela je Kavalekova.

Ona je istakla i da je potrebno da sve nadležne institucije rade na rješavanju pitanja izbornih neregularnosti, kao i da treba podstaći građane da prijave bilo kakve neregularnosti na koje sumnjaju.