Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NE MOGU BATACI KOŠTATI DVA EVRA” Njemačka kancelarka Angela Merket traži poskupljenje mesa

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel organizovala je sastanak na koji je pozvala menadžere najvećih maloprodajnih lanaca, a glavni zahtjev koji je stavila pred njih je da meso pod hitno mora poskupjeti.

Kancelarka je na sastanak koji je organizovala zajedno sa ministarkom poljoprivrede Julijom Klokner te ministrom privrede Peterom Altmaierom, pozvani su predstavnici Lidla, Aldija, Revea te Edeke.

– Pileći bataci u maloprodaji koštaju samo dva evra za kilogram i to je jednostavno nepristojno, to je neizdrživo – rekla je ministarka Klokner. Ministar privrede Altmaier je najavio kako se razmatraju i regulativne mjere, odnosno posebni nameti ako cijena mesa ne bude rasla.

Mediji prenose da se poskupljenje mesa traži da bi se višak zarade prenio na farmere, uzgajivače mesa, te male posrednike u poljoprivredi. Veliki lanci jednostavno ih “gaze” spuštanjem cijena, odnosno uslovljavanjem otkupa proizvodnjom skoro bez zarade.

Na taj način snižene su maloprodajne cijene mesa, ali je ugrožen opstanak cijelog jednog sektora poljoprivredne proizvodnje u Njemačkoj. Veliki lanci jednostavno idu prema uzgajivačima sa stavom “prihvati ili odbij ponuđenu cijenu”, koja je nerijetko ispod granice isplativosti.

Pogotovo kada se uzme u obzir i relativno visok trošak opreme za peradarsku ili svinjogojsku proizvodnju, bez koje je nemoguće postići dovoljno dobru konverziju kako bi cijela proizvodnja bila isplativa.

Slična je situacija i s proizvođačima jaja koji svoje proizvode moraju pakovati u posebnu ambalažu, prema zahtjevima navedena četiri maloprodajna lanca koji drže čak 85 odsto tržišta mesa i jaja u Njemačkoj.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO