Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NE NAPUŠTAJTE OGNJIŠTA” Patrijarh Irinej služio pred 3.000 vjernika u Grblju

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić /RAS Srbija

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je danas vjernike, kojih se više od tri hiljade okupilo u Manastiru Podlastva u Grblju, da ne napuštaju svoja ognjišta, jer je ovo blagoslovena zemlja.

Patrijarh Irinej je istakao da je srpski narod blagosloven i da se temelji srpske kulture i istorije ne mijenjaju od danas do sutra.

– Neće Gospod dopustiti da nestanemo sa lica zemlje. Sve što nam treba, dao nam je. Zato upućujem apel vama prisutnima, a nadam se da taj apel obiđe našu zemlju i otadžbinu – ne ostavljajmo svoju blagoslovenu zemlju za koju su najveći sinovi dali doprinos. Ne napuštajmo svoju otadžbinu – rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej jutros je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Rođenja Presvete Bogorodice i osvještao Paraklis Svetom Velikomučeniku Lazaru. Sasluživalo je više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, a prisutvovali su ambasadori Rusije i Srbije Vladislav Maslenikov i Zoran Bingulac, gradonačelnik Budve Marko Carević, gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić.

U Manastiru Podlastva danas se obilježava 1.500 od postojanja ove svetinje i 800 godina od autokefalnosti SPC.

Patrijarh je istakao da je ovo veliki dan u istoriji srpskog naroda, te podsjetio da je SPC prije osam vijekova dobila značajno priznanje da je postala autokefalna i postala ravna drugim velikim pravoslavnim crkvama, počevši od Jerusalima.

– To preveliko djelo izdejstvovao je Sveti Sava, najveća ličnost naše crkve i države – rekao je patrijarh srpski.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava i Nemanja znali su da bez samostalne crkve ne može biti samostalne države i postavili temelj Crkve i države, te da je srpski narod zahvaljujući tom Božijem daru uspio da preživi strašni srednji vijek.

– Nažalost, dopustili smo da nas drugi dijele i svađaju i zato danas doživljavamo velika iskušenja. Ali budući da imamo temelj duhovni, imamo i veliku blagodat Božiju. Sa nama su braćo i sestre i mnogi veliki ugodnici Božiji i oni nas neće ostaviti – istakao je u besjedi patrijarh Irinej.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilihije posebno je pozdravio novog ambasadora “carske Rusije”, kao i Srbije, te poželio da današnje čudo Božije bude izmirenje braće.

– Da se ugledamo na patrijarha kojem su ljekari rekli da ne bi trebalo da ide. To je veliki dar svima nama u Grblju i veliki dar za ovaj narod Božiji – rekao je mitropolit Amfilhije.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO