Politika

„Ne odnosi se na zvaničnu politiku Hrvatske“ Borenović objasnio zbog čega Milanović treba da bude nepoželjan u Srpskoj i BiH

Predlažemo da Narodna skupština, pored proglašavanja Zorana Milanovića za nepoželjnu osobu za Republiku Srpsku, traži od svih institucija, organa i zvaničnika RS, te njenih predstavnika u institucijama BiH, da ne ostvaruju zvanične ili nezvanične susrete, odnosno da izbjegavaju bilo kakav kontakt sa Milanovićem.

PDP traži da Milanović bude nepoželjan
FOTO: PDP

To je saopštio predsjednik PDP, Branislav Borenović, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva na kojoj su doneseni zaključci koji se tiču postupanja povodom uvredljivog djelovanja predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema srpskom narodu i Republici Srpskoj.

-Ova obaveza se odnosi ne samo na prostor Republike Srpske i BiH, nego na bilo kakve direktne kontakte, bilo gdje u svijetu. Rezolucija se ne odnosi na multilateralne susrete na kojima bi eventualno, u plenarnom dijelu, učestvovao Milanović, jer je važno da na regionalnim i drugim skupovima Republika Srpska, preko svojih zvaničnika i predstavnika u zajedničkim institucijama, zadrži svoje prisustvo, vidljivost i uticaj – rekao je Borenović.

Takože, PDP predlaže da NSRS zatraži od svih republičkih institucija i organa, kao i od predstavnika lokalnih vlasti u svim gradovima i opštinama, da ne dozvole korištenje bilo kakvih javnih prostora, poput trgova, parkova  i slično, kao ni službenih prostorija ili bilo kojih drugih resursa u vlasništvu Republike Srpske i lokalnih zajednica za događaje u kojima na bilo koji način učestvuje Zoran Milanović.

Kako je Srpskainfo objavila, Predsjedništvo PDP je usvojilo tri zaključka:

1. Predsjedništvo PDP zadužuje Klub poslanika PDP da u najkraćem roku izradi i uputi na usvajanje od strane Narodne skupštine Republike Srpske Inicijativu prema srpskom članu Predsjedništva BiH za proglašenje Zorana Milanovića za personu non grata od strane Predsjedništva BiH.

Pročitajte još

2. Predsjedništvo PDP zadužuje Klub poslanika PDP da u najkraćem roku izradi i uputi na usvajanje od strane NSRS Rezoluciju o osudi sramnog odlikovanja 103. brigade HVO i proglašenje Zorana Milanovića nepoželjnom osobom, poštujući nadležnosti i zakonske mogućnosti institucija i organa Republike Srpske.

3. Predsjedništvo PDP usvaja osnovne elemente koje Inicijativa i Rezolucija treba da sadrže, te zadužuje Klub poslanika PDP da, prije završetka konačnog teksta ovih dokumenata, zatraži podršku za njihovo uvrštavanje u dnevni red i od ostalih klubova poslanika, poslaničkih grupa i nezavisnih poslanika u NSRS.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

-Predsjedništvo PDP pokreće ovu inicijativu sa ciljem dobijanja što veće  podrške u NSRS, kako bi se obavezao srpski član Predsjedništva BiH da ovu tačku uvrsti na dnevni red jedne od narednih sjednica Predsjedništva BiH, budući da je Predsjedništvo BiH jedini organ nadležan za donošenje takve odluke – rekao je Borenović.

Borenović je dodao da u ovom slučaju PDP traži da se odluka donese upravo zbog konkretnih postupaka Zorana Milanovića, a ne zbog zvanične politike Republike Hrvatske ili odnosa sa hrvatskim narodom, jer je Milanović nesumnjivo svojim izjavama i ponašanjem povrijedio interese, čast i dostojanstvo srpskog naroda i Republike Srpske, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo PDP
FOTO: PDP

-Takođe, rezolucija bi donijela zvaničnu osudu Milanovićevih izjava i postupaka kojima u kontinuitetu vrijeđa i nipodaštava srpski narod i Republiku Srpsku i to od strane najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, kao i konkretne mjere i akcije, koje bi predstavljale odgovor na neprihvatljivo ponašanje Milanovića. Rezolucija treba da se odnosi na niz neprihvatljivih postupaka, od nazivanja Srba “šakom jada”, drugih vrijeđanja poput korištenja termina “opančari”,  pa sve do posljednjeg, najtežeg slučaja, sramnog odlikovanja 103. brigade HVO u Derventi 26. marta ove godine, čime je povrijedio čast i dostojanstvo svih građana Republike Srpske. Tražićemo i zabranu veličanja i obilježavanja jedinica tzv. Armije BiH i HVO koje su činile zločine nad našim narodom – poručio je Borenović.

On je naveo da iz ovih razloga PDP predlaže Rezoluciju, koja po definiciji treba da sadrži i obavezu za provođenje određenih zadataka, akcija, dejstava, a ne samo usvajanje zaključaka i zauzimanje stava, pa se pored osude Milanovićevih postupaka i ponašanja predlažu i konkretne mjere.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije